Antena 3 CNN Externe ALEGERI SUA. Portretul lui Barack Obama, preşedintele care a întruchipat speranţa americanilor

ALEGERI SUA. Portretul lui Barack Obama, preşedintele care a întruchipat speranţa americanilor

ALEGERI SUA. Portretul lui Barack Obama, preşedintele care a întruchipat speranţa americanilor
de O.P.    |    06 Noi 2012   •   10:36

Ajuns la putere cu un slogan al speranţei, Barack Obama, primul preşedinte de culoare al SUA, care asipră la un al doilea mandat de patru ani la Casa Albă, trebuie să-şi asume un bilanţ care a dezamăgit anumiţi alegători şi să continue să întruchipeze schimbarea.

ALEGERI SUA. Americanii îşi aleg PREŞEDINTELE. S-au deschis URNELE. IMAGINI LIVE din SUA

"Progresul este dificil. Schimbarea poate fi lentă", recunoaşte Obama, în timp ce adversarul său republican Mitt Romney îl acuză că nu şi-a respectat promisiunea de a-i uni pe americani şi, mai ales, de a repune economia pe picioare. Dar, "dacă doriţi să continuaţi să încercaţi să ajungeţi la această imagine a Statelor Unite pe care o purtăm în inimă, schimbarea va veni", a adăugat Obama, în momentul în care sondajele arătau că alegătorii sunt dezamăgiţi după patru ani de criză economică, aceasta fiind cea mai gravă începând din anii '30.

ALEGERI SUA. Portretul lui Mitt Romney, multimilionarul american care vrea să devină primul preşedinte MORMON al ţării


Interlocutorii săi vorbesc de un preşedinte rezervat, cerebral, dar şi foarte competitiv, căruia nu-i place să piardă nici în politică, nici la baschet. Obama, născut în august 1961 în Hawaii şi care şi-a petrecut o parte din copilărie în Indonezia, reprezintă la această dată, de şapte ani, sudul dezmoştenit de la Chicago în Senatul statului Illinois (nord).

La începutul anului 2005, el accede în Senatul de la Washington, iar graţie charismei şi elocvenţei de care dă dovadă devine favoritul mass-media. Patru ani mai târziu, după o ascensiune meteorică în cursul căreia o înfrânge pe Hillary Clinton în alegerile primare democrate pentru ca apoi să triumfe în faţa veteranului republican John McCain în alegerile prezidenţiale, el devine succesorul lui Bush şi se instalează, la vârsta de 47 de ani, la Casa Albă.

Statele Unite au ales "speranţa în locul fricii", a afirmat Obama după ce a depus jurământul la 20 ianuarie 2009. Dar exerciţiul puterii este adesea frustrant pentru acest avocat şi profesor de drept constituţional care a studiat la Harvard, mai ales după ce republicanii au obţinut majoritatea în Camera Reprezentanţilor, la sfârşitul lui 2010, şi încearcă să pună în aplicare promisiunile de reducere a cheltuielilor fără să crească impozitele.

Obama poate, totuşi, să se prevaleze de un bilanţ respectabil, incluzând o reformă ambiţioasă a asigurărilor de sănătate. Dar şomajul rămâne cu 2,8 puncte mai ridicat decât înainte de criză, în timp ce datoria statului federal a crescut cu mai mult de jumătate începând din 2009. Deşi devine primul preşedinte american care susţine căsătoria între persoane de acelaşi sex, nu reuşeşte să impună nici adoptarea unei reforme a imigraţiei şi nici un plan de tranziţie către energia "verde".

În afara graniţelor, cel care făcea să se vorbească pentru prima dată despre el în 2002, printr-un discurs împotriva războiului din Irak, îşi îndeplineşte promisiunea la sfârşitul anului 2011 de a retrage militarii americani din această ţară.

În schimb, în Afganistan triplează contingentul în mai puţin de un an, cu misiunea de a relansa lupta împotriva Al-Qaida, un obiectiv urmărit, de asemenea, în Pakistanul vecin prin intermediul unui "război secret" al avioanelor fără pilot.

În mai 2011, a triumfat prin eliminarea lui Osama ben Laden.






×
Subiecte în articol: Alegeri SUA alegeri
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close