Antena 3 CNN Externe Alegerile parlamentare din SUA, cele mai scumpe din istorie - 3,7 miliarde dolari

Alegerile parlamentare din SUA, cele mai scumpe din istorie - 3,7 miliarde dolari

Alegerile parlamentare din SUA, cele mai scumpe din istorie - 3,7 miliarde dolari
09 Iun 2010   •   09:42


Miliarde de dolari sunt aruncate în cursa electorală din SUA, pe cale să devină cea mai scumpă din istoria Americii şi ridică semne de întrebare despre legătura dintre politică şi interese speciale în căutare de influenţă, scrie Independent.
Recordurile sunt doborâte în California, unde doi multimilionari au cheltuit 100 de milioane de dolari în bătălia pentru nominalizarea republicană la postul de guvernator, pentru a-l înlocui pe Arnold Schwarzenegger.
David Levinthal de la ONG-ul ?Centre of Responsive Politics? din Washington ce urmăreşte cheltuielile electorale estimează că în acest an se va depăşi suma de 3.7 miliarde dolari.
Mare parte din cheltuieli merg spre promovare pe tv sau stafuri, dar reflectă şi legăturile dintre politică şi marile corporaţii, sindicate şi mari bogătaşi.
"Este o corupţie legalizată," crede Bill Buzenberg, director al Centrului pentru Integritate Publică din Washington, ce urmăreşte contribuţiile din campanie.
El arăta că deşi membrii Congresului susţin că votează independent, este loc de dezbatere cât de mult sunt influenţaţi de marile contribuţii la campanie.
Asemenea contribuţii pot fi decisive. "Fiecare ciclu electoral este mai mare decât cel anterior, iar cei care cheltuiesc tind să câştige. Există multe exemple cu bogaţi care nu câştigă, dar în general, cei care au cei mai mulţi bani tind să fie câştigători," arăta Buzenberg . "Este o acuzaţie la adresa democraţiei."
Toate cele 435 de locuri din Camerea Reprezentanţilor sunt puse în joc la alegeri şi 36 din 100 locuri în Senat. În plus, 39 curse pentru guvernatori se vor încheia pe 2 noiembrie.
Bătălia pentru nominalizarea republicană pentru funcţia de guvernator în California este una ce a atras atenţia presei, în special din cauza sumelor cheltuite până acum.
Votanţii au fost chemaţi, marţi, să aleagă între Meg Whitman, fost şef al eBay, şi Steve Poizner, de asemenea fost şef în Silicon Valley. Ea a cheltuit până acum 81 milioane de dolari, din care 71 milioane din averea sa, iar Poizner 20 milioane de dolari. Iar aceasta înainte să înceapă campania electorală propriu-zisă contra nominalizatului democrat Jerry Brown.
Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close