Antena 3 CNN Externe Alegerile prezidenţiale din Venezuela vor avea loc la 14 aprilie

Alegerile prezidenţiale din Venezuela vor avea loc la 14 aprilie

Alegerile prezidenţiale din Venezuela vor avea loc la 14 aprilie
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
10 Mar 2013   •   09:44

Alegerile prezidenţiale post-Chavez din Venezuela vor avea loc duminică 14 aprilie, a anunţat sâmbătă Consiliul naţional electoral (CNE), relatează AFP.
   
"Am convocat alegerile prezidenţiale pentru 14 aprilie", a declarat într-o intervenţie televizată preşedinta CNE, Lucena Tibisay.
   
Candidaturile trebuie depuse între duminică şi luni, iar campania electorală oficială se va derula de pe 2 aprilie până pe 11 aprilie, a adăugat preşedinta CNE.
   
Aceste alegeri sunt menite să ocupe poziţia lăsată de preşedintele Hugo Chavez, decedat marţi la Caracas de cancer.
   
Liderul carismatic şi controversat a fost reales în octombrie pentru un nou mandat de şase ani, după ce petrecuse deja 14 ani la putere, însă starea sa de sănătate precară nu i-a permis să depună jurământul.
   
Vicepreşedintele lui Hugo Chavez, Nicolas Maduro, pe care "Comandantul" l-a desemnat în decembrie ca succesorul său, a depus jurământ vineri seară ca preşedinte interimar şi va fi candidatul Partidului socialist unit al Venezuelei (PSUV).
   
Coaliţia opoziţiei a anunţat că i-a cerut lui Henrique Capriles să fie candidatul său la aceste alegeri.
   
Capriles a denunţat puternic vineri numirea lui Maduro ca preşedinte interimar şi viitoarea sa candidatură, pe care a calificat-o o "fraudă constituţională".
   
Membrul opoziţiei apreciază că Maduro trebuia să conducă ţara până la alegeri din funcţia de "vicepreşedinte înzestrat cu responsabilităţile preşedinţiei" şi nu ca "preşedinte interimar". De asemenea, el consideră că dacă Maduro vrea să fie candidat la preşedinţie, ar trebui să renunţe la funcţiile sale.

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close