Antena 3 CNN Externe Aliații lui Aleksei Navalnîi au calculat când se vor sătura rușii de război | Acuzații că Moscova vrea să-l elimine fizic pe cel mai cunoscut opozant al lui Putin

Aliații lui Aleksei Navalnîi au calculat când se vor sătura rușii de război | Acuzații că Moscova vrea să-l elimine fizic pe cel mai cunoscut opozant al lui Putin

Starea de sănătate a politicianul rus de opoziție Aleksei Navalnîi este pusă în pericol de condițiile sale de detenție tot mai grele.

Aliații lui Aleksei Navalnîi au calculat când se vor sătura rușii de război | Acuzații că Moscova vrea să-l elimine fizic pe cel mai cunoscut opozant al lui Putin
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Sep 2022   •   14:08

Dezvăluiri în acest sens au fost făcute de șeful său de cabinet, Leonid Volkov, într-un interviu pentru Reuters.

Prin intermediul avocaților săi, Navalnîi a relatat săptămâna trecută pe conturile sale de Twitter și Instagram - fiecare având milioane de urmăritori - că a fost trimis la carceră pentru a treia oară în luna august, drept pedeapsă pentru "activitatea sa politică".

Celula, care are doi metri pe trei și o masă, un scaun și un pat care este strâns de la ora 06.00 la ora 22.00, reprezintă o înrăutățire semnificativă a condițiilor de detenție ale opozantului, a estimat șeful de cabinet al lui Navalnîi.

Organizația lui Navalnîi continuă din afara țării lupta cu regimul lui Putin

"Brusc, în urmă cu trei săptămâni, au început să îi înăsprească semnificativ condițiile, ceea ce reprezintă o amenințare uriașă la adresa sănătății sale, deoarece nicio persoană normală nu poate sta pentru mult timp în acea celulă 'specială'. Pentru Aleksei, care a supraviețuit unei otrăviri, este extrem de periculos", a spus Leonid Volkov la Vilnius, în Lituania.

Aici s-a instalat cea mai mare parte a organizației lui Navalnîi, după ce operațiunile sale au fost interzise în Rusia.

Volkov, care este păstrează contactul cu politicianul încarcerat prin avocații săi, menționează, totuși, că Navalnîi "este încă într-o formă fizică şi mentală foarte bună".

Navalnîi a fost arestat în luna ianuarie anul trecut, când s-a întors din Rusia în Germania, unde fusese îngrijit pentru ceea ce teste de laborator occidentale au arătat că a fost o încercare aproape letală de a fi otrăvit în Siberia cu un agent neurotoxic creat în perioada sovietică.

"Navalnîi va fi eliberat când Putin va ieși din scenă", estimează șeful de cabinet al opozantului

Kremlinul a negat acuzațiile că ar fi încercat să îl omoare.

Politicianul ispășește o pedeapsă de 11 ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea eliberării condiționate, fraudă și sfidarea instanței, pe care le neagă.

Leonid Volkov a afirmat că echipa lui Navalnîi nu știe la ce se gândește Putin și încearcă să nu se concentreze la asta.

"Faptul că Putin pierde (războiul) și devine tot mai puțin predictibil face ca situația să devină mai periculoasă", spune el.

Volkov a anticipat că, imediat ce Putin "va ieși din scenă", Navalnîi va fi eliberat, dar că nu există alte certitudini, deoarece influența Occidentului asupra Moscovei, care a ajutat la îmbunătățirea condițiilor de detenție până acum, s-a încheiat când Rusia a invadat Ucraina.

Aliații lui Navalnîi anticipează că va dura "2-3 ani" până când opinia publică se va întoarce împotriva lui Putin

De la începutul invaziei în februarie, echipa lui Navalnîi se folosește de transmisiuni pe YouTube pentru a mobiliza opinia publică împotriva războiului lui Putin, având o audiență de 15 milioane de persoane în Rusia, a spus Volkov.

"Știm că activitatea noastră ajută la schimbarea lentă a opiniei publice. Va dura doi sau trei ani pentru a schimba radical atitudinea societății ruse și pentru a face războiul său (al lui Putin - n.r.) atât de nepopular încât să nu-l mai poată continua", a afirmat el.

Echipa lui Navalnîi speră să transforme alegerile locale de duminică de la Moscova într-un vot de protest prin anunțarea unui sprijin pentru 400 de candidați care spun că s-au opus conflictului.

"Ei se confruntă cu o mare presiune, inclusiv cu violență şi brutalitate. Sunt bătuți. Prin urmare, se întâmplă lucruri foarte urâte și, totuși, oamenii se luptă și noi îi sprijinim", a explicat el.

Kremlinul nu a răspuns unei solicitări de a comenta acuzațiile lui Volkov, pe care Reuters precizează că nu le-a putut verifica deocamdată.
 

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close