Antena 3 CNN Externe Aleksandr Lukaşenko acuză Lituania că a ucis migranți la frontieră

Aleksandr Lukaşenko acuză Lituania că a ucis migranți la frontieră

Președintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a acuzat Lituania de ucidere de migranți. Afirmațiile acestuia vin în contextul în care au fost transmise informații cu privire la un nou deces la frontiera de est a Uniunii Europene.

Aleksandr Lukaşenko acuză Lituania că a ucis migranți la frontieră
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    29 Noi 2021   •   17:22

"În această criză a migraţiei, răufăcătorii au mers atât de departe încât au ucis oameni", a spus Lukaşenko luni, în timpul unei întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Apărării din țara pe care o conduce.

Potrivit liderului din Belarus, care și-a făcut apariția în uniformă militară, migranții sunt aduși din UE la granițele sale „morți sau poate pe jumătate morți” și aruncați acolo, scrie DPA.

Luni dimineață, poliția de frontieră din Belarus a anunțat că un migrant a fost găsit mort la granița cu Lituania. Și la sfârșitul săptămânii trecute a fost descoperit un cadavru. Totuși, aceste informații nu au putut fi verificate.

Liderii europeni au acuzat regimul Lukașenko de orchestrarea întregii crize a migranților. Numit și „ultimul dictator al Europei”, șeful statului ar fi adus mii de oameni la frontierele UE, din zone de criză precum Irak. 

Peste zece decese au fost raportate de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii în conflictul de la frontieră, de-a lungul flancului estic al UE.

Poliția de frontieră din Polonia a anunțat luni, de asemenea, că un total de 92 de migranți au încercat să treacă pe teritoriul polonez din Belarus în decurs de 24 de ore.

Unii dintre migranții blocați în acest conflict au fost aduși înapoi în țările de origine prin zboruri de repatriere, în ultimele săptămâni. Acestea au avut loc în urma presiunii diplomatice a liderilor UE, care încearcă să atenueze problema.

Cu toate acestea, un zbor Iraqi Airways programat luni pentru a aduce migranții înapoi în Irak a fost anulat. Un zbor de la Minsk la Erbil fusese deja anulat cu o zi înainte, fără să fi fost anunțat un motiv oficial.

Lukașenko a subliniat în mod repetat că Belarus nu va forța oamenii să se întoarcă acasă. Foarte mulți continuă să așteaptă frigul în speranța unei vieți în Europa.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close