Antena 3 CNN Externe Lukașenko, declarație explozivă în toiul crizei migranților. A recunoscut că vrea arme nucleare

Lukașenko, declarație explozivă în toiul crizei migranților. A recunoscut că vrea arme nucleare

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a revenit cu o nouă declarație controversată, în condițiile în care situația rămâne tensionată la granița cu Polonia iar UE pregătește noi sancțiuni pentru regimul de la Minsk, transmite presa internațională.

Lukașenko, declarație explozivă în toiul crizei migranților. A recunoscut că vrea arme nucleare
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    13 Noi 2021   •   20:00

Într-un interviu pentru o publicație rusă, apărut sâmbătă, Lukaşenko a spus că dorește ca sisteme de rachete rusești Iskander, cu capabilități nucleare, să fie desfășurate în sudul şi vestul Belarus, notează Agerpres, care citează Reuters.

Rachetele Iskander, lansate de pe rampe mobile, au o rază de acțiune de până la 500 km şi pot transporta focoase convenționale sau nucleare.

"Am nevoie de mai multe divizii în vest şi în sud", a insistat liderul de la Minsk.

Rusia este cel mai apropiat aliat militar și politic al regimului din Belarus, însă Lukaşenko nu precizat dacă a avut sau nu discuții cu Moscova privind amplasarea sistemelor de rachete.

Reuters a contactat Ministerul Apărării din Rusia pentru comentarii însă această instituție nu a răspuns solicitării.

Belarus se învecinează la vest cu Polonia şi Lituania iar la sud, cu Ucraina.

SUA spun că Europa pleacă după fenta lui Putin în criza migranților

Presa internațională a semnalat la începutul lunii mișcări de trupe rusești în apropierea graniței cu Ucraina, operațiuni în care ar fi implicate și unități ale Moscovei participante la exercițiile comune din Belarus.

Conform unui scenariu avansat de SUA, Rusia ar fi pe cale să invadeze Ucraina în timp ce atenția Europei este concentrată pe criza migranților masați de regimul lui Lukașenko la granița cu Polonia.

Lukașenko a negat că ar aduce migranți la frontiera cu state UE, drept represalii pentru sancțiunile deja instituite de blocul comunitar.

El s-a remarcat prin declarații belicoase iar joi a amenințat să taie alimentarea cu gaz în Europa.

Putin îi transmite lui Lukașenko să se calmeze cu tăiatul gazelor în Europa

Însuși Vladimir Putin a intervenit și a spus, sâmbătă, că o astfel de mișcare din partea Minsk-ului riscă să afecteze relațiile ruso-belaruse.

Într-un interviu difuzata de postul de radio Vesti, Putin i-a transmis lui Lukaşenko să nu blocheze pe teritoriul belarus tranzitul de gaz rusesc către Europa.

"Acesta ar presupune o gravă afectare a sectorului energetic al Europei şi nu ar ajuta la dezvoltarea relațiilor noastre cu Belarusul", a avertizat liderul de la Kremlin în interviul radiofonic.

Foto: complex mobil de lansare cu rachete Iskander M în timpul unei prezentări la cel de-al 4-lea formul militar internațional de la Kubinka, Rusia, 2018

×
Subiecte în articol: Aleksandr Lukașenko arme nucleare
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close