Antena 3 CNN Externe Alegeri în Rusia. Din închisoare, opozantul Aleksei Navalnîi le cere rușilor să voteze cu oricine, mai puțin cu partidul lui Putin

Alegeri în Rusia. Din închisoare, opozantul Aleksei Navalnîi le cere rușilor să voteze cu oricine, mai puțin cu partidul lui Putin

Opozantul politic și activistul Aleksei Navalnîi i-a încurajat duminică, din închisoare, pe ruşi să voteze pentru "orice candidați", în afara celor din partidului prezidențial "Rusia Unită", transmite presa internațională.

Alegeri în Rusia. Din închisoare, opozantul Aleksei Navalnîi le cere rușilor să voteze cu oricine, mai puțin cu partidul lui Putin
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Sep 2021   •   17:50

"Astăzi este ziua în care vocea ta contează cu adevărat. Sociologia arată că majoritatea alegătorilor iau o decizie în ultimul moment. Şi ştim cu toții foarte bine (...) că doar urmând strategia votului inteligent vocea ta are puterea reală de a face diferența", spune mesajul de pe contul de pe Instagram al lui Navalnîi.

"Alegeți orice partid în afară de Rusia Unită", şi-a îndemnat concetățenii liderul opoziției ruse, încheind cu un "succes nouă, tuturor!".

Duminică este ultima dintre cele trei zile în care aproximativ 110 milioane de ruși sunt chemați la urne în cadrul alegerilor pentru Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului federal.

Navalnîi: Votați cu oricine are șanse să-i bată pe cei din partidul lui Vladimir Putin

Conceptul de "vot inteligent" ("Smart vote") există din 2019 şi recomandă alegătorilor să-i voteze în fiecare district pe competitorii cu cele mai mari șanse de a-i învinge pe candidații "Rusiei Unite", considerat de Navalnîi drept "partidul hoților şi al șmecherilor".

Afilierea candidaților cu șanse de a-i învinge pe cei din "Rusia Unită" este considerată neimportantă din perspectiva votului inteligent, adică nu contează dacă aceștia sunt liberali, comuniști sau naționaliști.

Există chiar o aplicație numită "Votul inteligent", în care utilizatorul anonim trebuie doar să caute numărul districtului său pentru a primi cea mai bună recomandare împotriva candidaților din partidul prezidențial.

Echipa lui Navalnîi a lucrat intens pentru a promova "Votul inteligent", în faţa blocajelor constante pe care le-a suferit lista recomandărilor, din cauza presiunilor autorităților ruse în perioada care a precedat votul.

Oficialii rușii au cerut giganților tehnologici să suprime platforma respectivă, întrucât aceasta ar difuza conținut interzis prin lege.

Războiul anti-Navalnîi, dus online. Aplicația "Vot inteligent", eliminată din magazinele virtuale Google și Apple

Kremlinul insistă că rețeaua de birouri a lui Navalnîi şi două organizații ale acestuia au fost interzise de justiția rusă în luna iunie, când un tribunal le-a declarat "extremiste".

În data de 6 septembrie, regulatorul de telecomunicaţii de stat rus Roskomnadzor blocase deja site-ul platformei "Votul inteligent".

Vineri, în prima zi a alegerilor, companiile americane Google şi Apple au eliminat din magazinele lor virtuale aplicația "Navalnîi", care conducea alegătorul la "Votul inteligent".

Serviciul rus de mesagerie criptată Telegram a blocat, sâmbătă, robotul web al inițiativei.

În cursul serii, la cererea autorităților ruse, Google a procedat în mod similar cu lista publicată în Google Docs.

Platforma YouTube a eliminat, la rândul său, un videoclip al echipei lui Navalnîi, care difuza lista candidaților pentru care recomanda votul.

Care este miza alegerilor din Rusia

Alegătorii trebuie să aleagă la acest scrutin 450 de deputați ai Dumei: jumătate pe liste de partid şi cealaltă jumătate în circumscripții majoritare.

Peste 5.800 de candidați din 14 partide, inclusiv 10 candidați independenți, îşi încearcă șansele la scrutinul în care partidul "Rusia Unită" încearcă să-şi reînnoiască majoritatea constituțională din Dumă, de peste 300 de locuri.

În plus, rușii sunt chemați să aleagă 12 guvernatori şi 39 de parlamente regionale. 

Potrivit sondajelor dinaintea scrutinului, partidul pro-Kremlin înregistra mai puțin de 30% din intențiile de vot.

Comuniștii, a doua forță din Dumă, speră să-şi amelioreze rezultatele, deşi se consideră că nu vor putea amenința hegemonia Rusiei Unite.

Sursa: Agerpres

×
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close