Antena 3 CNN Externe Alerta continuă la Fukushima. Apa mării, de 3.355 de ori mai radioactivă decât nivelul legal

Alerta continuă la Fukushima. Apa mării, de 3.355 de ori mai radioactivă decât nivelul legal

Alerta continuă la Fukushima. Apa mării, de 3.355 de ori mai radioactivă decât nivelul legal
Sursa foto: Foto: Reuters
30 Mar 2011   •   09:30

Situaţia de la centrala nucleară din Japonia este departe de a fi stabiliă. Cel mai mare pericol îl prezintă, acum, apa folosită la răcirea reactoarelor, care a devenit radioactivă şi s-a adunat în întreaga incintă.

Tehnicienii de la centrala Fukushima sunt extrem de îngrijoraţi după ce au descoperit cantităţi mari de apă radioactivă la parterul clădirilor din incinta centralei precum şi în şanţurile din exterior.

Operatorul TEPCO a raportat un nivel de iod radioactiv de 3.355 de ori mai mare decât cel legal admis în mare, la o distanţă de 300 de metri de centrala de la Fukushima. Acesta este cel mai ridicat nivel de radioactivitate măsurat de la începutul catastrofei, informează AFP.

Secretarul de stat nipon, Yukio Edano, a declarat că faptul că apa găsită în afara reactoarelor este foarte radioactivă poate fi o dovadă că barele de combustibil s-au topit parţial, ceea ar fi foarte grav.

Ultimul bilanţ oficial arată că după cutremurul din 11 martie, urmat de tsunami, peste 11.000 de oameni şi-au pierdut viaţa iar numărul loc ar putea creşte.

 


×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close