Antena 3 CNN Externe Alertă de tsunami pentru cel puţin 20 de ţări, în urma seismului din Japonia

Alertă de tsunami pentru cel puţin 20 de ţări, în urma seismului din Japonia

Alertă de tsunami pentru cel puţin 20 de ţări, în urma seismului din Japonia
11 Mar 2011   •   12:22

Autorităţile din cel puţin 20 de ţări şi numeroase alte insule din Oceanul Pacific au emis alerte de tsunami, vineri, după ce un seism de magnitudine 8,9 a lovit Japonia, informează CNN. Tsunamiul a lovit deja coasta de nord-est a Japoniei, unde un val de zece metri a măturat case şi maşini în calea lui.

Sirenele de alarmă au sunat în Hawaii în jurul ore 10:00, avertizând locuitorii insulei că se pot aştepta la un tsunami cinci ore mai târziu. În Filipine, guvernul a emis avertizare pentru 19 provincii de-a lungul coastei, valul fiind aşteptat în jurul orei 13:00. În acelaşi timp, guvernul regional din Taiwan a anulat cursurile şi programul de muncă, însă nu a început evacuări din zonă.

Lista Serviciul Naţional american de Meteorologie cu ţările avertizate include Japonia, Rusia, Filipine, Indonezia, Papua Noua Guinee, Australia, Fiji, Mexic, Noua Zeelandă, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras, Chile, Ecuador, Columbia, Peru şi Statele Unite ale Americii. Numeroase alte insule din Pacific sunt pe listă.

Cutremurul din Japonia este cel mai mare de la cel de magnitudine 9.0 produs în Indonesia pe 26 decembrei 2004, care a cauzat un tsunami masiv ce a omorât 250.000 de oameni în 14 ţări şi a măturat comunităţi întregi de pe faţa pământului.

Valurile tsunami înregistrează viteze de până la 800 de kilometri pe oră. Cutremurul din Japonia a fost iniţial estimat la o magnitudine de 7,8, după care a fost evaluat la 8.9. "Când o magnitudine urcă de la 7 la 8, cutremurul nu e de 10 ori mai puternic, ci de 1000 de ori mai puternic", a declarat Ivan Cabrera, meteorolog al CNN, care a avertizat că un seism atât de apropiat de ţărm va produce mai mult de un tsunami.



×
Subiecte în articol: tsunami japonia
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close