Antena 3 CNN Externe Alertă în Alaska! Vulcanul Cleveland, la un pas de erupţie din cauza unei "explozii singulare"

Alertă în Alaska! Vulcanul Cleveland, la un pas de erupţie din cauza unei "explozii singulare"

Alertă în Alaska! Vulcanul Cleveland, la un pas de erupţie din cauza unei "explozii singulare"
Sursa foto: Foto: NASA Earth Observatory
30 Dec 2011   •   09:47

Institutul american de geofizică (USGS) a lansat o alertă de posibilă erupţie, joi, pentru vulcanul Cleveland din Insulele Aleutine, situat la aproximativ 1.500 de kilometri de Anchorage, principalul oraş din Alaska, din cauza unei "explozii singulare", informează CNN.
   
"Datele oferite de satelit arată că a fost o singură explozie", au anunţat USGS şi Observatorul vulcanic din Alaska, dar "ar putea avea loc mai multe explozii subite care să producă cenuşă, însoţite de erupţii care să depăşească înălţimea de şase kilometri deasupra nivelului mării".
   
O alertă similară a fost emisă la începutul lui septembrie, pe fondul temerilor că vulcanul ar putea erupe lavă. Nivelul alertei a fost coborât la 3 noiembrie.
   
Ultima erupţie semnificativă a acestui vulcan a avut loc în ferbuarie 2001, când trei explozii au produs nori de cenuşă care s-au ridicat până la o altitudine de aproximativ 12 kilometri şi lavă care s-a scurs în apă.

Emisii de cenuşă de intensitate mai redusă au fost depistate în ianuarie şi, anterior, în iunie 2009, potrivit observatorului.
   
Cleveland este unul dintre cei peste 130 de vulcani descoperiţi în Alaska. Aproximativ 90 dintre aceştia au fost activi în ultimii 10.000 de ani, inclusiv peste 50 de la jumătatea secolului XVIII, potrivit Observatorului.

×
Subiecte în articol: Alaska USGS
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close