Antena 3 CNN Externe Alertă în Israel: a fost activat sistemul Iron Dome | Hezbollah a atacat statul evreu cu zeci de rachete | SUA au trimis portavionul Dwight Eisenhower spre Israel

Alertă în Israel: a fost activat sistemul Iron Dome | Hezbollah a atacat statul evreu cu zeci de rachete | SUA au trimis portavionul Dwight Eisenhower spre Israel

Sistemul defensiv Iron Dome, care apără Israelul de atacurile cu rachete, a fost activat în această seară.

de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Apr 2024   •   20:19

"Sunt elemente care indică faptul că Iranul a început atacul cu care a amenințat Israelul", a spus la Antena 3 CNN analistul militar Radu Tudor.

Alertele de atac aerian cu rachete au fost declanșate vineri seară în regiunea Galileii, în apropiere de granița cu Libanul.

Imaginile postate pe rețelele de socializare arată mai multe interceptoare ale sistemului Iron Dome care se angajează împotriva unui aparent tir de baraj cu rachete.

Mai devreme în cursul zilei de vineri, în alte localități din apropiere au fost activate sirenele de alarmă ce anunțau apropierea dronelor.

Nu au fost disponibile imediat informații cu privire la victime sau pagube.

Hezbollah revendică "tirul cu Katiușe" din nordul Israelului

Gruparea Hezbollah a revendicat, vineri seară, responsabilitatea pentru tirul de baraj cu rachete în regiunea Galileii, din nordul Israelului.

Gruparea pro-iraniană a menționat că a lansat zeci de rachete Katiușa (de concepție și origine rusă, n.r.) asupra pozițiilor de artilerie ale armatei israeliene.

"Este un răspuns la atacurile inamicului asupra (...) satelor din sud (sudul Libanului, unde activează Hezbollah, n.r.) și a locuințelor civile", a precizat gruparea într-un comunicat difuzat vineri seară și citat de presa internațională.

Forțele de apărare israeliene, IDF, au comunicat, la rândul lor, că aproximativ 40 de rachete au fost lansate din Liban spre nordul statului evreu.

Dintre acestea, unele au fost interceptate, în timp ce altele au lovit zone nepopulate sau au căzut în Liban.

De asemenea, IDF a comunicat că, anterior în cursul serii de vineri, apărarea antiaeriană a doborât două drone încărcate cu explozibil lansate de Hezbollah spre nordul Israelului.

Times of Israel amintește că gruparea pro-iraniană a desfășurat zilnic, în ultimele luni, atacuri cu rachete și drone asupra nordului Israelului, pe fondul războiului din Gaza.

SUA, demonstrație de forță cu portavionul Dwight Eisenhower prin Marea Roșie

În contextul amenințării unui atac de proporții asupra Israelului, inițiat sau lansat direct de Iran, SUA au anunțat, vineri, că își întăresc prezența în zonă.

"Desfășurăm mijloace suplimentare în regiune pentru a consolida eforturile regionale de descurajare și pentru a spori protecția forțelor americane", a declarat un oficial american din domeniul Apărării, sub rezerva anonimatului, fără a preciza natura acestor întăriri, potrivit Le Figaro.

Conform Times of Israel, portavionul USS Dwight Eisenhower și-a schimbat poziția și navighează spre nord prin Marea Roșie în direcția Israelului, într-o demonstrație de sprijin din partea administrației Biden.

Portavionul este capabil să intercepteze rachetele și dronele lansate din Iran, menționează publicația citată.

×
Subiecte în articol: Iran atac Israel radu tudor
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close