Antena 3 CNN Externe Alertă în Marea Neagră! Mine cu risc de explozie ar putea ajunge pe teritoriul României și al Bulgariei

Alertă în Marea Neagră! Mine cu risc de explozie ar putea ajunge pe teritoriul României și al Bulgariei

Mai multe mine neexplodate care provin din zona portului Odesa plutesc în derivă și pun în pericol traficul maritim.

Alertă în Marea Neagră! Mine cu risc de explozie ar putea ajunge pe teritoriul României și al Bulgariei
Sursa foto: Antena 3
de Cătălina Buzoianu    |    21 Mar 2022   •   16:25

Direcția Hidrografică Maritimă din România, aflată în subordinea Forțelor Navale Române, a emis un avertisment cu privire la prezența acestor mine în zona de nord-vest a Mării Negre. Aceste mine erau amplasate de către armata ucraineană în zona portului Odesa pentru a contracara atacurile navale ale armatei ruse.

„Pericol de mine în zona de nord – vest a Mării Negre. În situația în care descoperiți obiecte plutitoare asemănătoare minelor raportați imediat la nr. tel. 0040.241.651.040”, se arată în avertismentul semnat de șeful Direcției Hidrografice Maritime, Nicolae Vatu.

Cablurile cu care minele erau ancorate pe fundul mării s-au rupt, cel mai probabil din cauza furtunilor. Riscul ca acestea să ajungă în zona României sau a Bulgariei este ridicat.

Autoritățile din Bulgaria estimează că în 10 zile minele ar putea ajunge pe teritoriul bulgăresc și au transmis avertizări către toți comandanții de nave să supravegheze atent marea.

„Cei care locuiesc în apropierea ţărmului sunt îndemnaţi să anunţe la numărul de urgenţă 112 dacă descoperă obiecte sferice suspecte, în apă sau pe coastă”, se menţionează în comunicatul oficialilor de la Sofia.

Autoritățile din Odesa acuză forțele rusești că luni dimineața au declanșat un atac asupra unor clădiri rezidențiale din apropierea orașului. Este primul atac asupra portului de la Marea Neagră.

Consiliul orașului a anunțat că nu au fost victime în urma loviturilor care au provocat mai multe incendii.

„Este vorba despre clădiri rezidențiale unde locuiesc oameni pașnici”, a spus primarul orașului Odesa, Gennadiy Trukhanov.

Rusia a negat faptul că atacă obiective civile, informează Mediafax.

Orașul Odesa este considerat a fi o țintă cheie pentru forțele lui Vladimir Putin în condițiile în care portul este principala poartă de intrare a mărfurilor în Ucraina.

×
Subiecte în articol: Marea Neagrã Odesa Ucraina Bulgaria mine
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close