Antena 3 CNN Externe Alertă la NATO: fregata rusă "Amiral Gorșkov", dotată cu rachete cu capabilități nucleare, vine în Marea Mediterană

Alertă la NATO: fregata rusă "Amiral Gorșkov", dotată cu rachete cu capabilități nucleare, vine în Marea Mediterană

Responsabilii Alianței Nord-Atlantice urmăresc cu atenție informațiile despre misiunea în Marea Mediterană a fregatei ruse "Amiral Gorșkov".

de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Ian 2023   •   13:17

"Fregata vine către Marea Mediterană dinspre nord și urmează să intre în zonă prin Strâmtoarea Gibraltar. Vladimir Putin spune că această navă militară rusă este dotată cu rachete 'fără egal' în lume.

Este vorba despre rachetele hipersonice Zircon, care pot fi dotate cu focoase nucleare și ating o viteză de peste opt ori mai mare decât viteza sunetului. Acum, că fregata rusă se îndreaptă spre Marea Mediterană, și autoritățile din Italia sunt în alertă.

În acest moment, prezența militară a Rusiei în Marea Mediterană este la un minim de când a început războiul din Ucraina. Însă venirea acestui vas de luptă poate schimba situația", a transmis corespondentul Antena 3 CNN în Italia, Naty Badea.

Marina militară rusă a anunțat un "marș lung" al fregatei "Amiral Gorșkov"

În data de 28.12.2022, flota militară rusă a anunțat că fregata "Amiral Gorșkov" este pregătită să plece într-un marș de lungă durată.

Anterior, a fost difuzată informația că, încă din primele zile ale lui 2023, nava urmează să intre în serviciul de luptă cu noile rachete hipersonice Zircon.

“Echipajul fregatei Amiral Gorșkov din cadrul Flotei de Nord a finalizat pregătirile pentru desfășurarea unui marș de lungă durată (...) Etapa finală a pregătirilor a fost efectuată în timpul unei ieșiri de control pe mare, în poligoanele de pregătire pentru luptă ale Flotei de Nord din Marea Barents", a informat Serviciul de presă al acestei flote.

Pe 11 decembrie, fregata a sosit la baza navală Severomorsk, după ce a fost supusă unui proces de refacere a capabilităților tehnice la șantierul naval din Kronștadt.

Deși reprezentanții ruși nu au anunțat direcția de marș a fregatei, este probabil că aceasta va participa la misiuni ale escadrei Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Mediterană.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În prezent, în regiune se află cea de-a doua fregată de tip "Proiect 22350" a Flotei de Nord, "Amiral Kasatonov". Aceasta a fost mutată în estul Mării Mediterane la începutul lui 2022.

Cea de-a treia fregată "Proiect 22350", "Amiral Golovko", urmează să fie livrată tot Flotei de Nord și se află, încă, în teste pe mare.

Putin a lăudat de mai multe ori rachetele Zircon "fără egal în lume"

Pe 21 decembrie, la ședința de bilanț a Colegiului Ministerului rus al Apărării, președintele Vladimir Putin declara că "la începutul lunii ianuarie va intra în serviciul de luptă fregata 'Amiral Gorșkov' cu noul sistem de rachete hipersonice 'Zircon', sistem care nu are egal în lume".

Cu aproape patru ani mai devreme, în februarie 2019, într-un mesaj adresat Adunării Federale, Vladimir Putin preciza că racheta Zircon va fi capabilă să distrugă ținte terestre și aflate la suprafața apei, la distanțe de peste 1.000 de kilometri, deplasându-se cu o viteză de aproximativ nouă Mach.

Foto principală și galerie: Fregata rusă "Amiral Gorșkov" în timpul testelor cu rachete "Zircon" și la parada navală din iulie 2022, de la Sankt Petersburg

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close