Antena 3 CNN Externe Alertă de spionaj în Parlamentul European. Sunt vizați deputați din Subcomisia pentru securitate și apărare

Alertă de spionaj în Parlamentul European. Sunt vizați deputați din Subcomisia pentru securitate și apărare

Un caz de spionaj în Parlamentul European, cu impact asupra unei structuri de securitate a acestei instituții, a fost dezvăluit de presa internațională.

de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Feb 2024   •   10:59

Responsabilii forului legislativ le-au cerut membrilor Subcomisiei pentru securitate și apărare, SEDE, să își verifice telefoanele pentru a detecta eventuale programe spion.

Unii membri ai subcomisiei și ai personalului la dispoziția SEDE au avut deja telefoanele infectate de instrumente software de supraveghere, a precizat instituția într-un e-mail intern.

Conform publicației Politico, au fost găsite programe de piraterie informatică pe două dispozitive.

Toți membrii SEDE au fost sfătuiți să își ducă telefoanele la serviciul IT al Parlamentului, adaugă sursa citată.

Parlamentul European, în alertă înaintea alegerilor

Alerta a fost dată după ce un membru SEDE a mers, marți, pentru un control de rutină, care a dus la descoperirea unor urme spyware pe telefonul său.

Delphine Colard, o purtătoare de cuvânt a Parlamentului European, a declarat că "urmele spyware găsite în două dispozitive" au determinat alerta prin care li se cere eurodeputaților să își verifice telefoanele.

"În contextul geopolitic dat și având în vedere natura dosarelor urmărite de Subcomisia pentru securitate și apărare, o atenție specială este dedicată dispozitivelor membrilor acestei subcomisii și personalului care sprijină activitatea acesteia", a precizat ea.

Parlamentul European este în alertă maximă cu privire la atacurile cibernetice și la interferențele străine în perioada premergătoare alegerilor europene din iunie.

O analiză internă a arătat că securitatea cibernetică a instituției "nu încă nu îndeplinește standardele industriei" și nu face față nivelului de amenințare reprezentat de hackerii sponsorizați de state ostile.

Mai multe incidente de securitate cu telefoanele eurodeputaților au fost raportate recent

Noua alertă de securitate nu reprezintă un incident izolat

În 2022 telefoanele membrilor mișcării de independență din Catalonia, care se numără și deputați europeni, au fost infhttps://www.politico.eu/article/parliament-defense-subcommittee-phones-checked-for-spyware/ectate cu programele de spionaj Pegasus și Candiru. 

În același an, Nikos Androulakis, un eurodeputat grec, lider al opoziției, a fost vizat de programul spyware Predator.

Serviciul IT al Parlamentului European a lansat anul trecut un sistem de verificare a telefoanelor deputaților și a efectuat sute de astfel de operațiuni până în prezent, notează Politico.

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close