Antena 3 Externe Alertă teroristă în Marea Britanie. Avertismentul oficialilor

Alertă teroristă în Marea Britanie. Avertismentul oficialilor

de G.S.    |    26 Feb 2017   •   14:35
Alertă teroristă în Marea Britanie. Avertismentul oficialilor

Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare ameninţare teroristă după anii 1970, când Armata Republicană Irlandeză a comis o serie de atacuri cu bombă, a declarat duminică şeful noului organism de supraveghere în domeniul legislaţiei privind terorismul, Max Hill, relatează DPA şi Reuters.

Ameninţarea la adresa oraşelor britanice cu atacuri inspirate de Statul Islamic reprezintă acum un "risc enorm", a declarat Max Hill pentru Sunday Telegraph.

Potrivit lui Hill, "ar fi greşit să se facă o simplă comparaţie" între ideologia şi organizaţia Statul Islamic şi IRA, care a folosit violenţa pentru a-şi atinge obiectivul de a alunga Marea Britanie din Irlanda de Nord.

"Dar în ceea ce priveşte ameninţarea pe care o reprezintă, cred că intensitatea şi frecvenţa potenţială a planificării unui complot (terorist n.r.) serios - cu atacuri fără discernământ asupra civililor nevinovaţi, indiferent de rasă sau culoare în zone metropolitane - constituie în prezent un risc enorm pe care nimeni dintre noi nu îl poate ignora", a mai declarat el ziarului menţionat.

"Deci eu cred că există fără îndoială un risc semnificativ, care este cel puţin la fel de mare ca ameninţarea la adresa Londrei din anii '70, când IRA era activă" pe teritoriul britanic, a adăugat el.

Marea Britanie şi-a menţinut nivelul ameninţării teroriste la "sever" - al doilea cel mai ridicat nivel - în ultimii doi ani, ceea ce înseamnă că un atac este foarte probabil.

IRA a abandonat lupta armată pentru a pune capăt controlului britanic asupra Irlandei de Nord şi unirii acestei provincii cu Irlanda după încheierea unui acord de pace în 1998. Peste 3.600 de persoane au fost ucise, inclusiv mai mult de 1.000 de membri ai forţelor de securitate britanice, în timpul unui conflict sectar ce a început la sfârşitul anilor 1960, aminteşte Reuters.
    
Oficiali din sfera securităţii britanice au declarat în repetate rânduri că militanţi ai Statului Islamic, care pierd teren în Irak şi Siria, vor viza Marea Britanie.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close