Antena 3 CNN Externe Alexis Tsipras: Grecia "nu este o ţară de leneşi" care cer bani

Alexis Tsipras: Grecia "nu este o ţară de leneşi" care cer bani

Alexis Tsipras: Grecia "nu este o ţară de leneşi" care cer bani
de S.T.    |    07 Sep 2015   •   12:28

Liderul partidului stângii radicale Syriza, Alexis Tsipras, și-a prezentat duminică noapte, la Salonic, noul program electoral prin care urmărește "liberalizarea progresivă" de austeritate, scrie cotidianul spaniol ABC, citat de Agerpres.

"Mulți încearcă să acrediteze ideea că singurul lucru pe care îl vom decide la alegeri este modul de gestionare al acordului (cu creditorii internaționali ai Greciei) pe care mulți îl prezintă ca fiind ceva gata încheiat. Este cea mai mare minciună", a avertizat Tsipras, citat de EFE.

Fostul premier elen a insistat că la alegerile anticipate din 20 septembrie cetățenii trebuie să decidă "dacă se întorc la corupție și clientelism sau dacă vor continua lupta începută în ianuarie". Tsipras a făcut un bilanț al realizărilor pe anul trecut și a amintit că a ajutat companiile aflate în dificultate, i-a ajutat pe șomeri, oferindu-le programe de reconversie profesională, și că a continuat lupta împotriva evaziunii fiscale.

Alexis Tsipras s-a declarat satisfăcut că "țara noastră nu mai este paria Europei, țară de leneși care cer bani, ci poporul care cere ceea ce i se cuvine și care vrea să schimBe EUropa". Fostul premier elen a insistat că acum, pentru prima dată, a fost pusă sub semnul întrebării politica de austeritate germană și și-a prezentat noul program, clădit pe măsuri economice menite să readucă lichiditățile și investițiile în economia greacă. Tsipras a vorbit și despre noile măsuri sociale (de la transport public gratuit pentru șomeri și până la furnizarea de hrană în școli, cu ajutorul Bisericii ortodoxe elene) și a promis crearea de noi locuri de muncă, în special pentru tineri.

În ceea ce privește sistemul sanitar, Tsipras a promis să garanteze "accesul universal" la serviciile medicale. "Vom introduce un card electronic pentru toți cetățenii și furnizorii de servicii de sănătate și vom reduce corupția și risipa de bani", a spus Tsipras. Referitor la sistemul de învățământ, fostul premier a spus că Grecia "are nevoie de o reformă progresistă în toate sectoarele" și a insistat că va avea loc "o schimbare în programele școlare", fără a preciza însă la ce anume se referă.

Tsipras nu s-a ferit nici să atace principalul contracandidat, partidul conservator Noua Democrație, în condițiile în care ultimele sondaje de opinie estimează că rezultatul scrutinului din 20 septembrie va fi unul foarte strâns, cu un ușor avantaj pentru Syriza, dar care se reduce pe zi ce trece. "Scandalurile mici și mari din ultimii ani sunt dovada intențiilor sale. Dacă Noua Democrație revine la putere, cu ea se vor întoarce și rețelele de corupție care au dus țara la faliment în ultimii 40 de ani", a acuzat Tsipras.

×
Subiecte în articol: Alexis Tsipras Grecia
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close