Antena 3 CNN Externe Un aliat al Rusiei spune că nu va ajuta Moscova în războiul din Ucraina

Un aliat al Rusiei spune că nu va ajuta Moscova în războiul din Ucraina

Iranul menține acorduri pe teme de apărare cu Rusia, dar nu va ajuta Moscova în războiul din Ucraina.

Un aliat al Rusiei spune că nu va ajuta Moscova în războiul din Ucraina
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iul 2022   •   13:41

O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul de externe din Iran, Hossein Amir Abdollahian.

Potrivit acestuia, administrația de la Teheran ''va evita orice acțiune care ar putea duce la o escaladare și va acționa pentru a în favoarea stopării conflictului''.

''Avem diferite forme de cooperare cu Rusia, inclusiv în sectorul apărării. Dar nu vom ajuta niciuna dintre taberele aflate în acest război pentru că noi credem că (războiul) trebuie oprit. Problema actuală a conflictului este că unele țări occidentale, inclusiv SUA, au fabricanți de armament care încearcă să-și vândă produsele. Vom evita orice acțiune care ar putea duce la o escaladare și vom face demersuri pentru stoparea războiului'', a precizat Abdollahian într-un interviu publicat miercuri de cotidianul italian La Repubblica și citat de presa internațională. 

Comentariile ministrului iranian vin în contextul în care autoritățile din SUA au comunicat că Rusia este pe punctul să achiziționeze din Iran avioane fără pilot dotate cu rachete.

Ministrul iranian: "Vom încerca să obținem o încetare a focului în Ucraina"

Șeful diplomației iraniene, care s-a deplasat la Roma pentru reuniuni cu autoritățile italiene și de la Vatican, s-a referit și la vizita pe care o va face săptămâna viitoare la Teheran președintele rus Vladimir Putin.

Aici, liderul de la Kremlin va purta discuții cu omologii săi turc, Recep Tayip Erdogan şi iranian, Ebrahim Raisi.

''Va fi un summit trilateral în cadrul formatului de la Astana. Primul summit în persoană din ultimii trei ani. Fără îndoială, vom continua să încercăm să obținem o încetare a focului în Ucraina, profitând de prezența președintelui Putin în Iran'', a menționat Abdollahian.

Abdollahian a insistat că Iranul ''este împotriva atacului militar al Rusiei în Ucraina'' și că ''de la bun început a încercat să stopeze războiul și să promoveze negocieri politice între părți''.

Ministru iranian: "Revenirea în acordul nuclear, gata în proporție de 90%"

În privința dosarului nuclear, Abdollahian a declarat că, ''după luni bune de negocieri'', s-a ajuns la un proiect de document care are "în proporție de 90%" acceptul Franței, Marii Britanii, Chinei, Rusiei și Germaniei dar și al americanilor, în vederea reactivării reactivarea acordului din 2015.

Acordul din 2015 impunea limite programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancțiunilor economice la adresa acestei țări.

În 2018, președintele american de la acea vreme, Donald Trump, și-a retras unilateral țara din acord și a reimpus sancțiuni economice Iranului.

Teheranul a răspuns un an mai târziu prin accelerarea eforturilor sale în domeniu nuclear, inclusiv măsuri de îmbogățire a uraniului.

Foto: Miniștrii de externe rus (stânga) și iranian (dreapta) într-o întâlnire la Teheran, în iunie 2022

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close