Antena 3 CNN Externe Altitudinea vârfului Mont Blanc, revizuită în scădere. Iată care este acum înălţimea celui mai înalt vârf din Europa occidentală

Altitudinea vârfului Mont Blanc, revizuită în scădere. Iată care este acum înălţimea celui mai înalt vârf din Europa occidentală

Altitudinea vârfului Mont Blanc, revizuită în scădere. Iată care este acum înălţimea celui mai înalt vârf din Europa occidentală
Sursa foto: Foto: paneurotravel.ro
11 Oct 2013   •   12:34

Altitudinea Mont Blanc, cel mai înalt vârf din Europa occidentală, a fost revizuită la 4.810,02 metri, cu 42 de centimetri mai puţin decât arătau măsurătorile în 2011, a anunţat, joi, Institutul naţional francez de informaţii geografice şi forestiere, citat de AFP.

Pe 14 septembrie, specialiştii francezi spuneau că muntele are o înălţime de 4.810,06 metri, după o expediţie efectuată pe cel mai înalt vârf al Alpilor. Însă, după încheierea măsurătorilor, institutul a anunţat că a determinat cu precizie altitudinea Mont Blanc, la 4.810,02 metri.

Măsurătorile au fost realizate pe baza datelor oferite de câteva zeci de staţii GPS ale institutului, situate la cel puţin 200 de kilometri de Mont Blanc, dar şi a informaţiilor extrem de precise furnizate de sateliţii GPS. Specialiştii institutului au avut la dispoziţie şi un program computerizat complex dezvoltat de Universitatea din Berna (Elveţia), care permite măsurători foarte precise, de ordinul centimetrilor, în orice circumstanţe.

Altitudinea Mont Blanc, situat între Franţa şi Italia, este măsurată o dată la doi ani, din 2001, de experţi-geometri din Haute-Savoie, departamentul francez în care se află vârful. În 2011, specialiştii spuneau că muntele are o altitudine de 4.810,44 metri.

Altitudinea celui mai înalt vârf al Alpilor variază din cauza condiţiilor meteorologice - vânturi şi precipitaţii. Cu cât precipitaţiile sunt mai abundente, iar viteza vântului mai slabă, cu atât gheţurile se acumulează, iar stratul glaciar care acoperă vârful stâncos (cu o înălţime de 4.792 de metri) creşte în grosime. Altitudinea Mont Blanc a variat astfel de la 4.808 metri, în 2003, la 4.811 metri, în 2007.


×
Subiecte în articol: alpi
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close