Antena 3 CNN Externe Amantele preoţilor italieni cer Papei abolirea celibatului

Amantele preoţilor italieni cer Papei abolirea celibatului

Amantele preoţilor italieni cer Papei abolirea celibatului
Sursa foto: papa benedict
30 Mai 2010   •   22:58

Zeci de femei italiene care au avut o relaţie cu preoţi romano-catolici sau călugări au trimis o scrisoare deschisă papei în care cer abolirea regulii celibatului. Scrisoarea, considerată fără precedent, argumentează că un preot "trebuie să trăiască alături de fiinţele umane apropiate, să experimenteze sentimentele, să iubească şi să fie iubit".
Se cere de asemenea înţelegere pentru cei "care trăiesc în secret acele momente pe care preotul ni le acordă şi trăieşte zilnic sentimentele de îndoială, teamă şi nesiguranţă".
Chestiunea s-a aflat pe agenda Vaticanului în martie când unul din consilierii Papai Benedicts, cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena, a declarat că abolirea regulii celibatului ar scădea numărul de abuzuri sexuale produse de preoţi, propunere pe care a retras-o în grabă după ce Benedict a vorbit despre "principiul sfântul celibat".
Autorii scrisorii arată că au decis să iasă la lumină după ce au au auzit aceste afirmaţii, despre care arată că proclamă "sfinţenia pentru ceva ce nu este sfânt" , ci o regulă făcută de oameni.
Există multe exemple de preoţi însuraţi în secolele de început ale creştinătăţii. De altfel, preoţii de rituri est-catolice se pot însura, ca şi cei care s-au convertiti la romano-catolicism de la anglicanism.
Una dintre semnatare, Stefania Salomone, arăta că 40 de femei au semnat mesajul către papă.

Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close