Antena 3 Externe Ambasada Olandei: Raportul arată că România şi Bulgaria necesită în continuare "o atenţie specială"

Ambasada Olandei: Raportul arată că România şi Bulgaria necesită în continuare "o atenţie specială"

22 Ian 2014   •   16:41
Ambasada Olandei: Raportul arată că România şi Bulgaria necesită în continuare "o atenţie specială"

Raportul MCV publicat miercuri prezintă şi aspecte pozitive dar şi îngrijorări, astfel că este necesară acordarea în continuare a unei "atenţii speciale" situaţiei din România şi Bulgaria, a precizat Ambasada Olandei, la solicitarea Mediafax.
   
"Raportul MCV arată dezvoltări pozitive în ambele ţări, dar şi îngrijorări privind unele chestiuni (...) Rapoartele arată că o atenţie specială acordată situaţiei din cele două ţări rămâne în continuare necesară", se arată în răspunsul misiunii diplomatice.
   
Ambasada reiterează faptul că "un stat de drept care funcţionează bine şi o luptă eficientă împotriva corupţiei şi crimei organizate sunt fundamentale pentru funcţionarea UE - în interesul cetăţenilor noştri şi al companiilor noastre".
   
Totodată, misiunea olandeză la Bucureşti a precizat că va studia rapoartele MCV "cu atenţie" şi le va transmite Parlamentului de la Haga.
   
Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare arată că, de la ultimul raport în cadrul MCV, România a făcut progrese în numeroase domenii.
   
Cu toate acestea, "persistă preocupările legate de independenţa sistemului judiciar şi sunt multe exemple de rezistenţă la măsurile în materie de integritate şi anticorupţie", a declarat Mark Gray, la prezentarea raportului.
   
"Modificarea expeditivă şi netransparentă a Codului penal în decembrie 2013 a stârnit o preocupare generală, fiind privită ca o atingere adusă sistemului de combatere a corupţiei şi de promovare a integrităţii, chiar dacă Curtea Constituţională a demonstrat funcţionarea sistemului de control şi echilibru, declarând această modificare neconstituţională", a mai spus Gray.
   
În ceea ce priveşte Bulgaria, aceasta a înregistrat unele progrese în reformarea sistemului judiciar, însă există în continuare probleme privind influenţele politice asupra justiţiei, iar acţiunile pentru combaterea corupţiei sunt insuficiente, constată raportul CE elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close