Antena 3 CNN Externe Ambasada SUA la Bucureşti: "Vedeţi un tipar aici? Cine este agresorul?"

Ambasada SUA la Bucureşti: "Vedeţi un tipar aici? Cine este agresorul?"

Ambasada SUA la Bucureşti a exemplificat, astăzi, într-o postare pe Facebook, cazurile în care Rusia a invadat teritorii străine "şi nu a mai plecat".

Ambasada SUA la Bucureşti: "Vedeţi un tipar aici? Cine este agresorul?"
Sursa foto: Getty Images | Brendan Hoffman / Stringer
de Alin Tarnovschi    |    12 Ian 2022   •   21:23

"Rusia a invadat ?? Republica Moldova în 1991-1992 ... și nu a mai plecat.

Rusia a invadat ?? Georgia în 1991-1993 și apoi în 2008 ... și nu a mai plecat.

Rusia a invadat ?? Ucraina în 2014 ... și nu a mai plecat.

Vedeți un tipar aici?

Cine este agresorul?", se arată în postarea Ambasadei SUA la Bucureşti.

Postarea Ambasadei Statelor Unite ale Americii vine în contextul în care Rusia continuă ameninţarea la graniţa Ucrainei, acolo unde au fost aduşi, deja, peste 100.000 de soldaţi, iar în ultimele zile, sub pretextul unor exerciţii militare, Moscova a mai adus şi alţi aproximativ 13.000 de soldaţi.

Rusia a invadat ?? Republica Moldova în 1991-1992 ... și nu a mai plecat. Rusia a invadat ?? Georgia în 1991-1993 și...

Publicată de U.S. Embassy Bucharest pe Miercuri, 12 ianuarie 2022

Matthew Chance, corespondent CNN: "Rușii mențin ambiguitatea între ce spun și ce fac"

Dacă va face compromisuri sau dacă, dimpotrivă, va decide să meargă cu toată puterea înainte și să spună: 'Aceasta este linia noastră roșie. Dumneavoastră nu ați răspuns cererilor noastre iar consecințele vor fi clare, când vine vorba despre Ucraina'. 

În ultimele două zile au fost două anunțuri diferite în legătură cu exerciții militare ruse  în apropierea granițelor Ucrainei. Într-unul au fost implicați aproximativ 3.000 de soldați, în celălalt, circa 10.000 de soldați.

Asta, în plus față de cele 110.000 de trupe ruse aflate deja în regiune, fie în Crimeea anexată, fie în apropierea graniței ucrainene.

Vorbim, deci, despre o prezență militară uriașă și o amenințare uriașă. Rușii spun 'nu avem de gând să invadăm' dar, în același timp, vedem aceste trupe rusești care sunt o amenințare foarte reală și tangibilă la adresa acestei țări.

De asemenea, rușii spun că nu încearcă să dea un ultimatum SUA și NATO, dar spun, de asemene, că dacă nu le sunt îndeplinite pretențiile, vor exista consecințe pentru securitatea europeană.

Există, deci, o ambiguitate pe care o întrețin rușii, pentru ca aliații să se întrebe ce va urma", a spus Matthew Chance, corespondentul CNN la Moscova.

×
Subiecte în articol: Ambasada SUA Rusia
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close