Antena 3 CNN Externe Amendă record de 3 miliarde de euro

Amendă record de 3 miliarde de euro

Amendă record de 3 miliarde de euro
28 Iul 2016   •   20:54

Procesele civile, cele care derivă din dreptul comercial, reprezintă majoritatea cauzelor din instanțe, penalul fiind minoritar, deși atrage atenția publică într-un grad mai mare. Pagina juridică va prezenta și asemenea spețe care au un puternic impact asupra vieții economice și ating buzunarul cetățeanului, notează Jurnalul Național.

Legislatia europeană acționează și sancționează drastic derapajele care perturbă mediul concurențial. Margreth Vestager, Comisarul european pentru Concurență, a anunțat săptămâna trecută verdictul investigației asupra înțelegerilor dintre marii producători de camioane: o amendă de 2.926.499.000 de euro.

Volvo/Renault, Daimler, Iveco, DAF, MAN, Scania - marile companii care produc 90% din vehiculele de transport mediu și greu din Europa și asigură 75% din transportul de mărfuri în interiorul UE - au avut o înțelegere globală în afara legilor concurenței, a precizat comisarul european.

În perioada 1997-2011, timp de 14 ani, companiile respective au acționat ca un cartel pentru stabilirea coordonată a prețurilor de fabrică, a calendarului de aplicare a tehnologiilor de mediu și trecerea pe clienți a costurilor tehnologiilor antipoluare.

Practic, prețurile de piață și evoluția de la normele Euro 3 la Euro 6 au fost aranjate între producători, care au spoliat cu miliarde de euro cumpărătorii. MAN, din Grupul VW, a dezvăluit în 2011 cartelul anticoncurențial și, ca atare, a fost absolvit de amendă. Daimler are de plătit 1 miliard de euro, Volvo/Renault - 670 de milioane de euro, Iveco - 500 de milioane, DAF - amenda de 732 de milioane, conform comunicatului oficial al UE.

Asupra Scania se continuă procedura.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close