Antena 3 CNN Externe Amendă uriaşă pentru un miliardar georgian. A finanţat ilegal mişcarea opozantă preşedintelui Saakaşvili

Amendă uriaşă pentru un miliardar georgian. A finanţat ilegal mişcarea opozantă preşedintelui Saakaşvili

Amendă uriaşă pentru un miliardar georgian. A finanţat ilegal mişcarea opozantă preşedintelui Saakaşvili
21 Mar 2012   •   09:32

Un miliardar georgian a fost amendat marţi cu 1,25 milioane de euro pentru că a finanţat ilegal mişcarea sa de opoziţie, în vederea alegerilor legislative din luna octombrie care vor avea loc în această fostă republică sovietică, informează AFP.
   
Camera de Control a finanţărilor politice a concluzionat că omul de afaceri Bidzina Ivanişvili a încălcat legea făcând o donaţie către mişcarea Visul Georgian, care se opune puterii preşedintelui Mihail Saakaşvili.
   
Două companii ale lui Ivanişvili au fost deja amendate cu o sumă totală de 1,5 milioane de euro în urmă cu o săptămână, pentru că au făcut donaţii către această coaliţie politică, fapt interzis de legislaţia în vigoare.
   
Organizaţia Amnesty International şi-a exprimat îngrijorarea săptămâna trecută, după interogările recente ale susţinătorilor lui Ivanişvili de către Camera de Control, emiţând ipoteza că acestea au motivaţii politice. Instituţia a respins aceste acuzaţii.
   
Ivanişvili, a cărui avere este estimată la 4,8 miliarde de euro de către revista Forbes, l-a acuzat pe preşedintele Saakaşvili de comiterea unor "greşeli impardonabile", cerându-i demisia.
  
În 2011, miliardarului i-a fost retrasă cetăţeania georgiană după ce s-a lansat în politică. Serviciul de stat georgian a explicat că aceasta a fost o măsură automată, Ivanişvili obţinând cetăţenia franceză.
   
Mihail Saakaşvili, un prooccidental, ales pentru un al doilea mandat în ianuarie 2008, după ce a ajuns la putere la sfârşitul anului 2003 în urma unei mobilizări paşnice numită Revoluţia Trandafirilor, îşi va termina mandatul în 2013.
   
Şeful statului şi-a văzut reputaţia pătată în ultimii ani, opoziţia acuzându-l de tendinţe autoritariste.




×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close