Antena 3 CNN Externe O nouă amenințare la centrala nucleară Zaporojie: combustibilul nuclear expiră, nu are cine să-l înlocuiască

O nouă amenințare la centrala nucleară Zaporojie: combustibilul nuclear expiră, nu are cine să-l înlocuiască

Combustibilul nuclear utilizat la reactoarele centralei nucleare Zaporojie va expira în curând. Problema este agravată de absența personalului care să îl schimbe la nevoie.

O nouă amenințare la centrala nucleară Zaporojie: combustibilul nuclear expiră, nu are cine să-l înlocuiască
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    15 Feb 2024   •   17:55

Combustibilul nuclear folosit pentru reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie (ZNPP) va expira curând și nu are cine să îl schimbe.

Primele loturi de combustibil au fost încărcate în reactoarele centralei în 2017, iar ciclul de viață al acestuia, stabilit de producător, este de șase ani.

"Utilizarea în continuare a acestui combustibil încalcă condițiile specificațiilor tehnice, stabilite ținând cont de normele de securitate, și poate duce la distrugerea integrității elementelor de combustibil și, ca urmare, la un accident nuclear”, scrie Petro Kotin, șeful interimar al conducerii companiei nucleare de stat Energoatom.

Pentru a rezolva această problemă, trebuie efectuată o analiză de securitate. În cazul în care rezultatele acesteia impun descărcarea combustibilului din reactoare, atunci vor apărea o mulțime de alte întrebări, la care nu există până în prezent niciun răspuns. Este o problemă tehnică, iar problemele tehnice pot fi rezolvate de către conducerea tehnică și inginerii competenți, experimentați și autorizați ai centralei nucleare.

"Nu există un astfel de personal la ZNPP. La 3 februarie 2024, rușii i-au alungat pe ultimii angajați competenți ai Energoatom (aproximativ 400 de persoane), în principal pe cei licențiați. Nu există persoane capabile să ia decizii complicate de care depind siguranța nucleară și radiologică a instalației", afirmă Kotin.

Kotin adaugă că nu există nici personal capabil să efectueze operațiuni complexe legate de securitate. "Specialiștii" aduși din Rusia nu au nici expertiză, nici experiență, deoarece centrala nucleară modernă ZNPP este drastic diferită de centralele nucleare rusești.

 

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close