Antena 3 CNN Externe Ameninţarea Iranului aruncată spre Occident: "Dacă veţi continua asta, vom OPRI exporturile cu petrol"

Ameninţarea Iranului aruncată spre Occident: "Dacă veţi continua asta, vom OPRI exporturile cu petrol"

Ameninţarea Iranului aruncată spre Occident: "Dacă veţi continua asta, vom OPRI exporturile cu petrol"
de O.P.    |    24 Oct 2012   •   11:03

Iranul va opri exporturile de petrol, dacă Occidentul îi va impune noi sancţiuni, a avertizat marţi ministrul iranian al Petrolului, Rostam Ghassemi.
"Dacă veţi continua să creşteţi sancţiunile, vom opri exporturile de petrol", a afirmat Ghassemi în faţa jurnaliştilor, la Dubai, unde participă la o conferinţă în domeniul energiei.

El a avertizat că lipsa petrolului iranian pe piaţă va provoca o creştere drastică a preţurilor. Ţările occidentale au pus în practică, la începutul acestui an, un embargou petrolier împotriva Iranului, care a blocat achiziţiile de ţiţei iranian de către ţările europene şi care a dus la scăderea exporturilor către ţările asiatice cu 10%-30%.

Ghassemi a arătat că Iranul exportă 4 milioane de petrol pe zi, respingând informaţiile potrivit cărora livrările au scăzut la 2,7 milioane de barili pe zi. OPEC estimează că producţia Iranului a coborât în septembrie la 2,7 milioane de barili pe zi, în timp ce informaţiile oficiale de la Teheran, transmise organizaţiei, au fost de 3,7 milioane de barili pe zi.

Preţul petrolului destinat pieţei americane a scăzut marţi la minimul ultimelor trei luni, după ce companii din SUA au raportat rezultate trimestriale sub aşteptări, amplificând temerile legate de creşterea economiei mondiale. Contractele cu livrare în decembrie au coborât cu 1,7 dolari, respectiv cu 1,9%, la 86,93 dolari pe baril.

De la începutul acestui an, cotaţia a scăzut cu 12%. Preţul petrolului Brent cu livrare în decembrie, de referinţă la Londra, a scăzut cu 1 dolar, respectiv 0,9%, la 108,44 dolari pe baril.




×
Subiecte în articol: petrol
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close