Americanii au VOTAT. Cine a ieşit marele câştigător şi a dat peste cap tot ce s-a crezut până acum

de O.P.    |    17 Oct 2012   •   12:03
Americanii au VOTAT. Cine a ieşit marele câştigător şi a dat peste cap tot ce s-a crezut până acum
Preşedintele Barack Obama a avut o prestaţie mai bună decât Mitt Romney în cea de a doua dezbatere televizată, potrivit unui sondaj CNN/ORC efectuat asupra unor persoane care au privit confruntarea de marţi seara.

Potrivit sondajului citat de CNN, 46 la sută dintre repondenţi au declarat că Obama a câştigat dezbaterea, în timp ce 39% au apreciat că Romney este învingătorul. Sondajul are o marjă de eroare de plus sau minus 4,5 la sută. Barack Obama şi Mitt Romney s-au confruntat de pe poziţii de egalitate, marţi seara, în cadrul celei de-a doua dezbateri, marcate de schimburi de replici vehemente şi o atitudine mai combativă a preşedintelui în exerciţiu decât la prima întâlnire din urmă cu două săptămâni.În cursul dezbaterii, Obama şi-a apărat cu fermitate bilanţul şi l-a criticat pe Romney pentru schimbarea poziţiilor adoptate, în cursul celor 90 de minute ale dezbaterii, argumentând că politicile rivalului său republican i-ar favoriza pe cei bogaţi, în cazul în care acesta va fi ales preşedinte.
Fie că a fost vorba despre buget şi impozite, despre politica energetică, imigraţie, Libia sau atitudinea faţă de China, fiecare dintre candidaţi a încercat să îşi valorifice argumentele cu forţă, întrerupându-se uneori unul pe celălalt.

În acest joc, Obama, în mod evident decis să câştige această confruntare pentru a prelua avantajul asupra adversarului său republican cu trei săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din 6 noiembrie, a reuşit să marcheze puncte. Simbol al combativităţii regăsite, el s-a referit de această dată, spre sfârşitul dezbaterii, la cei "47 la sută" dintre americani care au, în opinia candidatului republican, o mentalitate de victimă.

Încă de la început, Obama l-a acuzat pe fostul guvernator de Massachusetts că nu vrea să îi favorizeze decât pe cei bogaţi. "Guvernatorul Romney susţine că are un program în cinci puncte, nu are un program în cinci puncte, programul său are un punct: să se asigure că cei mai înstăriţi vor putea să joace după reguli diferite", a afirmat el, descriind o "afacere nu prea clară" pentru clasa de mijloc.
 

x close