Antena 3 CNN Externe Americanii fac jocul Rusiei în Europa de Est: SUA renunţă la scutul antirachetă din Cehia

Americanii fac jocul Rusiei în Europa de Est: SUA renunţă la scutul antirachetă din Cehia

Americanii fac jocul Rusiei în Europa de Est: SUA renunţă la scutul antirachetă din Cehia
17 Sep 2009   •   13:52

Statele Unite renunţă la proiectul privind instalarea unui scut antirachetă în Europa Centrală. Informaţia a fost făcută publică de către premierul ceh Jan Fischer. Potrivit acestuia, preşedintele Barack Obama l-a anunţat de această intenţie prin telefon, informează AFP.

Anterior acestui anunţ, purtătorul de cuvânt al premierului ceh declarase că Obama l-a sunat pe Fischer în noaptea de miercuri spre joi, pentru a purta discuţii pe această temă.

Informaţia potrivit căreia SUA ar urma să abandoneze acest proiect a fost vehiculată în ultima perioadă de mai multe publicaţii externe.

Cotidianul american Wall Street Journal nota că această decizie va "încânta" Moscova, principalul oponent al acestui proiect. Rusia a anunţat în repetate rânduri că nu este de acord cu amplasarea scutului antirachetă american în Europa de Est, considerând acest lucru o ameninţare directă la securitatea sa.

În urmă cu un an, SUA şi Polonia au stabilit că, până în 2013, vor instala zece interceptoare de rachete balistice cu rază lungă de acţiune. Rachetele ar fi urmat să fie cuplate la un radar puternic amplasat în Cehia.

Proiectul fusese propus de preşedintele Bush pentru a contracara ameninţările venite din partea unor ţări precum Iranul.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: SUA scut antiracheta Obama
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close