Antena 3 CNN Externe Amnesty International: Cel puţin 2.000 de femei şi fete răpite de Boko Haram în Nigeria

Amnesty International: Cel puţin 2.000 de femei şi fete răpite de Boko Haram în Nigeria

Amnesty International: Cel puţin 2.000 de femei şi fete răpite de Boko Haram în Nigeria
de S.T.    |    14 Apr 2015   •   11:15

Gruparea islamistă armată Boko Haram a răpit cel puțin 2.000 de femei și fete în Nigeria de la începutul anului trecut și până în prezent, potrivit unor estimări ale prestigioasei organizații în domeniul apărării drepturilor omului Amnesty International, într-un raport publicat la un an de la răpirea a 276 de eleve de liceu din Chibok, relatează AFP.

Răpirea la 14 aprilie 2014 a celor 276 de eleve din această mică localitate din nord-estul Nigeriei, dintre care 219 sunt date în continuare dispărute, a stârnit o emoție fără precedent în lumea întreagă. Chiar dacă acest caz a fost extrem de mediatizat, aceasta este departe de a fi singura crimă de acest tip comis de Boko Haram, subliniază organizația.

Amnesty afirmă că a numărat 38 de cazuri de răpiri în masă comise de această grupare islamistă, în baza mai multor mărturii, în special din partea unor femei și fete care au reușit să scape din captivitatea jihadiștilor.

"Este dificil de estimat cât de multe persoane au fost răpite de Boko Haram", dar "numărul femeilor și al fetelor răpite este, probabil, mai mare de 2000", susține Amnesty în noul său raport.

Femeile și fetele sechestrate în timpul altor răpiri în masă au declarat pentru Amnesty că au fost deținute în condiții oribile, în închisori suprapopulate. Ele mai povestesc că au fost căsătorite cu forța, au fost forțate să gătească și să facă menaj. Multe dintre ele spun că au fost violate.

Conform Amnesty, Boko Haram ar trebui judecată pentru crime de război și crime împotriva umanității. Mai mult de 4.000 de persoane au fost ucise anul trecut de această grupare islamistă, iar cel puțin 1.500 de persoane au fost ucise în primul trimestru al anului 2015.

Citeşte şi
:

Aproape 800.000 de copii au fost strămutaţi din cauza insurecţiei Boko Haram în Nigeria


×

Philip Morris susține inovația

Care sunt cele 9 priorități strategice ale României în 2023 | Soluții pentru o economie profitabilă

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close