Antena 3 CNN Externe Amnesty International cere anchetarea operaţiunilor secrete ale CIA în Europa. România, printre ţările vizate

Amnesty International cere anchetarea operaţiunilor secrete ale CIA în Europa. România, printre ţările vizate

Amnesty International cere anchetarea operaţiunilor secrete ale CIA în Europa. România, printre ţările vizate
Sursa foto: cia
27 Feb 2010   •   11:00

Amnesty International a cerut preşedinţiei spaniole a UE relansarea anchetelor în cazul operaţiunilor secrete ale CIA în Europa. Organizaţia vrea ca presupusa implicare a unor state UE, între care şi România, în aceste operaţiuni, să fie înscrisă în discuţiile despre securitatea europeană.

Practicile folosite de CIA în cazul suspecţilor de terorism au constat în răpiri, detenţii secrete şi, în unele cazuri, în transferarea de prizonieri în state terţe, pentru a fi torturaţi. Aceste metode au fost denunţate de Parlamentul European în 2007 şi 2009. Acum, organizaţia Amnesty International solicită relansarea anchetelor privind participarea mai multor state UE la astfel de practici.

Potrivit Le Monde, Lituania, România şi Polonia ar fi găzduit centre secrete de detenţie. Serviciile poloneze de control al traficului aerian au confirmat că cel puţin şase zboruri CIA au aterizat în 2003 la o baza aeriană scoasă din folosinţă, situată în nordul Poloniei, unde - conform Consiliului Europei - au fost încarceraţi în secret suspecţi de terorism arestaţi de SUA.

Aceeaşi publicaţie aminteşte că Italia a negat orice participare oficială la astfel de operaţiuni, dar unii membri ai serviciilor sale secrete ar fi fost implicaţi. La rândul lor, Germania şi Marea Britanie au folosit informaţii obţinute ilegal.

În ianuarie, un nou raport al Consiliului ONU pentru drepturile omului, care va fi dezbătut în luna martie, a menţionat implicarea a cel puţin cinci state europene în practici ilegale, după atentatele din 11 septembrie 2001. Amnesty a cerut organizarea unei reuniuni pentru evaluarea stadiului în care se află investigaţiile. Joi, miniştrii europeni de interne, reuniţi la Bruxelles, au evitat acest subiect.

Antena 3



×
Subiecte în articol: CIA secrete prizonieri terorism Securitate
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close