Antena 3 CNN Externe Amnesty International condamnă ?slăbiciunea? UE în drepturile omului

Amnesty International condamnă ?slăbiciunea? UE în drepturile omului

Amnesty International  condamnă ?slăbiciunea? UE în drepturile omului
Sursa foto: amnesty international
28 Mai 2010   •   20:55

Organizaţia Amnesty International a acuzat Uniunea Europeană că este "slabă" şi nu reuşeşte să protejeze drepturile omului, citând toleranţa blocului la zborurile CIA şi programul de închisori secrete.
Grupul arăta că mai multe state europene au încălcat în mod repetat Carta Europeană a Drepturilor Omului în privinţa trimiterii suspecţilor de terorism în state unde riscau a fi torturaţi.
Grupul pentru drepturile omului mai remarca în raportul său anual şi "găuri evidente" în politica externă a UE.
Acesta cita răspunsul "slab şi incoerent " al blocului la raportul ONU ce arăta că Israel a comis crime de război în Gaza în 2009, şi a acuzaţiilor similare contra forţelor guvernamentale din Sri Lanka.
Amnesty a mai criticat şi ONU pentru că nu a reuşit să intervină în luptele din Sri Lanka. Mii de persoane au fost ucise în timpul războiului, iar ONU descria conflictul atunci ca "o baie de sânge".
Amnesty a mai acuzat UE şi SUA că îşi folosesc influenţa din cadrul Consiliului de Securitate al ONU pentru a "proteja" Israelul de la a fi făcut responsabil pentru Gaza.
Raportul remarcă că ţările din Asia au făcut progrese minore în îmbunătăţirea drepturilor omului în 2009.
Amnesty cere statelor din G20- grupul ţărilor cele mai industrializate şi cu economiile cele mai puternice din lume- să dea un exemplu şi să adere la Tribunalul Penal Internaţional.
SUA şi alte state au refuzat să ratifice tratatul de fondare al tribunalului de teamă că acesta ar putea deveni forum pentru pesecutări politice ale trupelor care duc războaie nepopulare, precum în Irak.

Antena3.ro

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close