Antena 3 CNN Externe Amnesty International: Cuba trebuie să pună capăt "climatului de frică"

Amnesty International: Cuba trebuie să pună capăt "climatului de frică"

Amnesty International:  Cuba trebuie să pună capăt  "climatului de frică"
01 Iul 2010   •   17:36

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a cerut Cubei să elibereze prizonierii politici şi să ia măsuri pentru a pune capăt ceea ce a numit "climatul de frică " pentru oponenţii guvernului.

Organizaţia susţine că liderii cubanezi au folosit îndelungul embargo commercial american contra statului comunist ca  pe o "scuză jalnică " pentru oprimare.

"Eliberarea tuturor prizonierilor politici şi sfârşitul hărţuirii dizidenţilor sunt măsuri pe care guvernul cubanez trebuie să le ia imediat şi necondiţionat," arăta Kerrie Howard, vicedirectorul pentru America,  în comunicatul care însoţea raportul despre limitarea dreptului de expresie în Cuba.

"Este clar că embargoul american a avut un impact negative asupra ţării, dar, sincer, este o scuză jalnică pentru violarea drepturilor poporului cubanez".

Amnesty International susţine că Havana are 53 prizonieri politici, în timp ce Comisia cubaneză pentru Drepturile Omului crede că sunt 190.

Cuba îi priveşte pe dizidenţi ca mercenar ce lucrează pentru SUA şi alţi inamici pentru a submina guvernul.

Embargoul comercial a fost impus în urmă cu 48 de ani, după ce Fidel Castro a preluat puterea în Cuba în 1959 şi rămâne în vigoare deşi nu şi-a atins scopul de răsturnare a guvernului.

Amnesty International arăta că statul cubanez restrânge libertatea de expresie şi că guvernul are monopol asupra presei, pe lângă faptul că blochează acces la siteurile de internet de opoziţie.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Cuba Amnesty International
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close