Antena 3 CNN Externe Amnesty International: Femeile din Iran, reduse la "mașini de făcut copii"

Amnesty International: Femeile din Iran, reduse la "mașini de făcut copii"

Amnesty International: Femeile din Iran, reduse la "mașini de făcut copii"
11 Mar 2015   •   14:22

Două proiecte de lege în vederea relansării natalității în Iran riscă să reducă femeile la "mașini de făcut copii", a denunțat miercuri Amnesty International (AI), făcând apel la autoritățile iraniene să "rupă" aceste texte, informează Agerpres.

Proiectul de lege 'privind populația și glorificarea familiei', ce urmează să fie examinat de parlament, va face mai dificil accesul la un loc de muncă pentru femeile incapabile sau care nu doresc să aibă copii, în condițiile în care va obliga societățile publice și private să angajeze în primul rând, în anumite funcții, tați căsătoriți, apoi bărbați căsătoriți fără copii și mame căsătorite, potrivit AI.

De asemenea, noua lege va face procedura divorțului mai complicată și va limita acțiunea poliției și a justiției în conflictele de familie, deschizând calea spre un risc crescut de acte de violență domestică.

Un alt text menit să 'împiedice declinul populației' urmează să interzică sterilizarea și să blocheze informațiile și accesul la contracepție, în condițiile în care avortul este interzis în Iran, exceptând cazuri particulare. Textul a fost votat de deputați în iunie 2014, însă amendamente sunt în curs de a fi discutate.

Ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, le-a cerut anul trecut autorităților să ia măsuri pentru a crește numărul de nașteri, în scopul dublării populației de la 77 de milioane cât se cifrează ea în prezent la 150 de milioane în următorii 50 de ani.

×
Subiecte în articol: Amnesty International
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close