Antena 3 CNN Externe Dovada unei amputări chirurgicale de acum 31.000 de ani, cea mai veche din istorie

Dovada unei amputări chirurgicale de acum 31.000 de ani, cea mai veche din istorie

O descoperire schimbă istoria medicinei. Într-o peșteră din Indonezia a fost descoperită dovada a unei amputări chirurgicale la un schelet de 31.000 de ani.

Dovada unei amputări chirurgicale de acum 31.000 de ani, cea mai veche din istorie
Sursa foto: Tim Maloney
de Ioana Mircea    |    09 Sep 2022   •   23:53

Până în prezent, cea mai veche intervenție chirurgicală a fost descoperită la un cadavru care datează de 7.000 de ani, într-un sit neolitic din Franţa (Seine-et-Marne).

Acest schelet aparține unui bărbat în vârstă care suferise o amputare de braţ la un bărbat vârstnic.

Descoperirea scheletului de 31.000 de ani, în partea indoneziană a insulei Borneo, aduce informaţii noi potrivit cărora vânătorii-culegători au practicat chirurgia.

Descoperirea "rescrie cunoaşterea noastră despre aceste cunoştinţe medicale", a declarat paleontologul Tim Maloney de la Universitatea Griffith din Australia, care a condus studiul, în jurnalul ştiinţific Nature.

Osemintele au fost aduse la lumină în 2020 în impozanta peşteră calcaroasă Liang Tebo, cunoscută pentru picturile sale rupestre, însă doar miercuri studiul pe baza acestei descoperiri a fost publicat.

Cercetarea "pune într-o nouă lumină îngrijirea şi tratamentul oferite în trecutul îndepărtat şi schimbă opinia conform căreia aceste chestiuni nu erau luate în considerare în vremurile preistorice", a afirmat Charlotte Ann Roberts, specialistă în arheologie la Universitatea Britanică din Durham, potrivit digi24.ro

×
Subiecte în articol: indonezia
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close