Antena 3 CNN Externe An de graţie pentru Cipru, în vederea atingerii ţintelor bugetare impuse de statele zonei euro şi FMI

An de graţie pentru Cipru, în vederea atingerii ţintelor bugetare impuse de statele zonei euro şi FMI

An de graţie pentru Cipru, în vederea atingerii ţintelor bugetare impuse de statele zonei euro şi FMI
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
02 Apr 2013   •   10:54

Statele zonei euro şi FMI au acordat Ciprului un an suplimentar pentru îndeplinirea ţintelor bugetare în cadrul acordului de ajutor financiar extern, cu împrumuturi de 10 miliarde de euro, potrivit unei variante preliminare a acordului, scrie cotidianul Wall Street Journal.
   
Cipru va trebui să ajungă la un surplus bugetar primar, excluzând cheltuielile cu serviciul datoriei, de 4% în 2017, faţă de ţinta anterioară de 2016, întrucât şocul cauzat de închiderea sistemului bancar pentru aproape două săptămâni în martie ameninţă să afecteze grav economia ţării.
   
Pentru acest an, Cipru estimează un deficit bugetar primar de 2,4% din PIB.
   
"Aşezarea finanţelor publice pe o cale sustenabilă este prioritară pentru stabilizarea economiei şi revenirea încrederii companiilor, populaţiei şi investitorilor străini în perspectivele economice pe termen lung ale ţării", se arată în proiectul de acord obţinut de Wall Street Journal.
   
Cipru şi-a asumat o listă lungă de obiective în schimbul împrumuturilor de 10 miliarde de euro, inclusiv reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe, precum şi restructurarea sectorului bancar.
   
Potrivit înţelegerii, Cipru a închis a doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank (Laiki), şi mută activele solide la cea mai mare instituţie de credit de pe insulă, Bank of Cyprus.
    
Acordul cu zona euro şi FMI prevede ca Cipru să adopte măsuri de austeritate cu un impact de 351 milioane de euro în acest an, sumă echivalentă cu 2,1% din PIB. Printre acestea se numără majorarea taxei pe profit de la 10% la 12,5%, a TVA de la 17% la 18% şi creşterea accizelor pe produse din tutun şi alcool.



×
Subiecte în articol: Cipru criza economica cipru
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close