Antena 3 CNN Externe Analişti: Zilele lui Bashar al-Assad la preşedinţia Siriei sunt numărate

Analişti: Zilele lui Bashar al-Assad la preşedinţia Siriei sunt numărate

Analişti: Zilele lui Bashar al-Assad la preşedinţia Siriei sunt numărate
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
de N.B.    |    18 Noi 2011   •   17:08

Preşedintele sirian Bashar al-Assad pare din ce în ce mai izolat cu fiecare zi în care continuă reprimarea sângeroasă a protestelor pro democraţie.

Vecinii arabi ai Siriei au dezaprobat acţiunile lui al-Assad suspendând statul sirian din Liga Arabă. Regele Iordaniei a mers mai departe, spunând că în locul lui al-Assad el şi-ar fi dat demisia, relatează CNN.

Turcia, un aliat şi partener comercial important al Siriei, a ameninţat cu sistarea furnizării de energie electrică, în timp ce Uniunea Europeană a decis să extindă sancţiunile şi la cercul apropiaţilor lui al-Assad.

Săptămâna aceasta, conflictul din Siria a ajuns la o nouă etapă. Dezertorii din armata siriană s-au alăturat contestatarilor regimului şi au atacat ţinte pro guvern. Cea mai citată reacţie la aceste evenimente a fost declaraţia ministrului de externe rus, care a spus că situaţia din Siria se aseamănă tot mai mult cu un război civil.

Până acum, Primăvara Arabă a îndepărtat de la putere trei şefi de stat: în Tunisia, Egipt şi Libia. Analiştii susţin că Siria are toate premisele pentru a fi următoarea ţară în care protestele pro democraţie vor da jos actuala putere.

Conform analiştilor, există trei factori principali care indică faptul că regimul lui Bashar al-Assad nu va supravieţui.

Preşedintele şi-a pierdut legitimitatea în faţa poporului sirian. Este greu pentru un şef de stat să recâştige încrederea poporului după ce a ucis circa 4.000 de protestatari.

Sancţiunile impuse de Occident şi Turcia vor începe să îşi pună amprenta pe economie, iar al-Assad va avea de luptat pentru a păstra investitorii de lux din Damasc şi Aleppo dacă economia se va prăbuşi.

Al treilea factor este securitatea. Deşi regimul a mobilizat forţe impresionante pentru reprimarea protestelor, poporul sirian a punctat foarte clar că nu va accepta încheierea protestelor fără schimbarea conducerii.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close