Antena 3 CNN Externe ANALIZĂ. Întreruperea activităţii guvernului SUA ar putea avea efecte GRAVE asupra economiei

ANALIZĂ. Întreruperea activităţii guvernului SUA ar putea avea efecte GRAVE asupra economiei

ANALIZĂ. Întreruperea activităţii guvernului SUA ar putea avea efecte GRAVE asupra economiei
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
29 Sep 2013   •   14:39
Întreruperea activităţii guvernului SUA din cauza disputelor din Congres privind bugetul ar putea reduce creşterea celei mai mari economii din lume cu până la 1,4 puncte procentuale în trimestrul al patrulea, în funcţie de durata crizei de finanţare, potrivit unei analize Bloomberg, citată de Mediafax.
Economistul şef al Mark Zandi de la Moody's Analytics estimează că o întrerupere de trei-patru săptămâni a activităţii guvernului ar afecta cu 1,4 puncte procentuale creşterea economică a SUA.
Moody's anticipează o creştere economică de 2,5% în SUA în trimestrul al patrulea, proiecţie care nu ţine cont de o eventuală suspendare a finanţării guvernului federal.
O întrerupere de două săptămâni a activităţii guvernului începând de la 1 octombrie ar reduce creşterea economiei americane în trimestrul al patrulea cu 0,3 puncte, la 2,3%, potrivit estimărilor Macroeconomic Advisers LLC.
Pe lângă pierderea economică directă presupusă de trimiterea în concediu forţat a angajaţilor din sectorul public, neînţelegerile din Congres în ceea ce priveşte bugetul şi plafonul datoriei de stat au potenţialul de a determina companiile să amâne anumite investiţii şi populaţia de a întârzia sau de a se abţine de la diverse cheltuieli.
"Avem de-a face cu o furtună politică, nu una economică. Acum, toată lumea este cu ochii pe modul în care incertitudinea afectează psihologia consumatorilor şi a mediului de afaceri, dacă anumite cheltuieli sunt amânate până se va fi clarificat ce se va întâmpla la Washington", comentează pentru Bloomberg un analist de la Economic Outlook Group.
Potrivt datelor de la Departamentul Comerţului pe august, americanii au continuat să cheltuiască în a opta lună a anului. Achiziţiile de locuinţe, care reprezintă 70% din economie, au urcat cu 0,3% în august după o creştere de 0,2% în iulie. Veniturile populaţiei au crescut cu 0,4% în august, cea mai bună dinamică din ultimele şase luni.
Incertitudinea afectează însă bursa. Indicele S&P 500 a închis vineri în scădere cu 0,5% şi a traversat prima săptămână de evoluţie negativă din ultimele două luni, pe fondul temerilor investitorilor că impasul politic de la Washington pe tema bugetului va afecta economia.
Activitatea guvernului SUA a mai fost întreruptă de 17 ori, în perioada 1977-1996, din cauza unor dispute asemănătoare.
În 1995 şi 1996, suspendările au avut loc în perioadele 14-19 noiembrie, respectiv 16 decembrie - 6 ianuarie, din cauza neînţelegerilor dintre republicanii din Congres şi administraţia Bill Clinton.
Întreruperea din 1995 a redus cu 0,25 puncte procentuale creşterea economică din trimestrul al patrulea, contracţie atribuită aproape în totalitate concediului forţat al angajaţilor guvernului federal.
Economiştii estimează că, în cazul unei întreruperi în acest an, vor fi afectaţi 36% dintre cei 2,1 milioane de angajaţi civili ai guvernului federal, precum agenţii Fiscului.
Trimiterea în concediu forţat va înlătura contribuţia acestora la PIB, dar nu le va afecta comportamentul de consumatori, deoarece vor avea certitudinea că vor primi banii din urmă odată cu aprobarea bugetului.
Moody's anticipează că întreruperea pentru câteva zile a activităţii guvernului va avea un impact nesemnificativ asupra economiei, însă o criză cu durata mai mare de două luni va conduce probabil la o nouă rundă de recesiune.
Agenţia de rating Standard & Poor's (S&P) a coborât în 2011 ratingul SUA de la "AAA" la "AA+", în urma unei dispute îndelungate în Congres privind creşterea plafonului datoriei de stat, dar şi din cauza absenţei unui plan pe termen lung pentru reducerea datoriei publice.
 

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close