Antena 3 CNN Externe Analiza pe care trebuie să o facă toate persoanele. Dezvăluie riscul de infarct sau de accident vascular cerebral

Analiza pe care trebuie să o facă toate persoanele. Dezvăluie riscul de infarct sau de accident vascular cerebral

Analiza pe care trebuie să o facă toate persoanele. Dezvăluie riscul de infarct sau de accident vascular cerebral
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
04 Oct 2018   •   19:24

Grupa ta sanguină ar putea fi legată de un risc mai mare de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral (AVC), arată studiile din domeniu. De aceea, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să afli ce grupa sanguină ai.

O nouă cercetare, scrie sciencealert.com, a găsit o legătură între faptul că o persoană are o grupa sanguină care nu este tipul 0 și un risc crescut de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

O analiză complexă, efectuată pe mai mult de 1,3 milioane de oameni, a constatat că acele persoane care aveau alte grupe sanguine decât 0 pozitiv sau 0 negativ au avut o șansă cu 9% mai mare de a avea evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi infarctul miocardic sau un accident vascular cerebral, însă oamenii de știință încă nu sunt siguri care este cauza acestei legături, potrivit doc.ro.

„S-a sugerat că persoanele care nu au grupa sanguină 0 (A, B, AB) prezintă un risc mai mare de atac de cord și au, în general, un risc de mortalitate din cauze cardiovasculare mai mare, dar această sugestie provine din studii de caz controlate, care au un nivel scăzut al dovezilor”, spune cercetătorul principal al studiului, Tessa Kole, de la University Medical Centre Groningen, din Olanda. Dacă această concluzie se confirmă, spune Tessa Kole, acest lucru ar putea avea implicații importante pentru medicină personalizată.

Grupele sanguine 0 pozitiv și 0 negativ sunt cele mai comune, dar asta înseamnă că, de exemplu, în America, mai bine de jumătate din populația țării are o grupa de sânge care nu intră în această grupa 0: fie A, B sau o combinație (AB).

×
Subiecte în articol: infarct analize risc
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close