Antena 3 CNN Externe Analiză: Statele emergente au lansat cursa înarmărilor

Analiză: Statele emergente au lansat cursa înarmărilor

Analiză: Statele emergente au lansat cursa înarmărilor
Sursa foto: avioane lupta
15 Mar 2010   •   03:34

Statele emergente s-au înrolat într-o periculoasă "cursă a înarmărilor" cu uriaşe sume de bani aruncate pe avioane de luptă în regiuni instabile ale lumii în ultimii cinci ani, susţine Institutul Internaţionale de Cercetare pentru Pace de la Stockholm- SIPRI.
În raportul său anual, organizaţia sublinia că vânzârile globale de armament au crescut cu 22 procente în perioada 2005 - 2009, comparativ cu 2000-2004.
Importurile de avioane de luptă a reprezentat 27 la sută din volum în ultimii cinci ani.

"Comenzile şi livrările de aceste sisteme de armament destabilizatoare au dus la preocupări pentru o cursă a înarmărilor în regiuni tensionate: Orientul Mijlociu, Africa de Nord, America de Sud, Asia de Sud şi Asia de Sud Est" .
Potrivit expertului Paul Holtom, ţările bogate au răspuns tendinţei prin creşterea flotei de avioane de luptă.
"Vecinii rivali au răspuns la aceste achiziiţii cu propriile comenzi. Se poate pune întrebarea dacă aceasta este o alocare adecvată de resurse în regiuni cu niveluri mai ale sărăciei," întreba expertul.
În cazul Americii de Sud, institutul a descoperit că importul de arme a crescut cu 150 procente în perioada analizată.
De exemplu, Brazilia doreşte acum să cumpere 36 avioane de luptă franceze Rafale, Gripen din Suedia şi F/A-18 din SUA. În Asia de Sud Est, creşterea este şi mai spectaculoasă în 2005 -2009, Malaezia mărind importul de armament cu 722 procente, Singapore - 146% şi Indonezia - 84% .
Creşterea a adus pe Singapore ca fiind primul stat ASEAN care intră în top 10 al SIPRI al marilor importatori de arme, pe locul şapte.
În top mai intră şi Algeria.
SUA rămâne cel mai mare exportator mondial de armament cu 30 procente din volum.
Raportul poate fi citit: www.sipri.org/databases/armstransfers.
Antena3.ro

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close