Antena 3 CNN Externe Ancheta care arată ipocrizia premierului chinez. Se "mândreşte" cu modestia lui, dar are o avere colosală

Ancheta care arată ipocrizia premierului chinez. Se "mândreşte" cu modestia lui, dar are o avere colosală

Ancheta care arată ipocrizia premierului chinez. Se "mândreşte" cu modestia lui, dar are o avere colosală
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
26 Oct 2012   •   09:05
Imaginea Partidului Comunist Chinez este afectată de un scandal în care este implicată familia premierului Wen Jiabao. Deşi îi place să amintească de câte ori are ocazia de originile sale modeste, premierul deţine o avere colosală de cel puţin 2,7 miliarde de dolari, arată o anchetă a New York Times.

Potrivit anchetei jurnaliştilor americani, mama lui Wen era o simplă învăţătoare din nordul Chinei, tatăl lui a crescut porci în timpul campaniilor maoiste de muncă forţată la ţară.

Mama premierului, Yang Zhiyun, în vârstă de 90 de ani, "nu numai că a ieşit din sărăcie, ci a devenit, în mod incontestabil, bogată", scrie New York Times. Cotidicianul american aminteşte de o investiţie făcută în urmă cu cinci ani în numele lui Yang într-o companie de servicii financiare, în valoare de 120 de milioane de dolari.

"În numeroase cazuri, numele rudelor (lui Wen Jiabao) se ascund în spatele mai multor paravanuri şi vectori de investiţii care implică prieteni, colegi de muncă şi asociaţi", explică publicaţia.

Fratele mai mic al premierului chinez deţine o companie de tratare a deşeurilor. Compania a beneficiat de peste 30 de milioane de dolari din contracte atribuite de stat, potrivit cotidianului american.

Familia şefului Guvernului deţine interese diverse în bănci, bijuterii, staţiuni turistice, companii de telecomunicaţii şi proiecte de infrastructură, recurgând uneori la entităţi offshore, adaugă el.

În multe dintre aceste investiţii, unele dintre puternicele companii de stat chineze joacă un rol preponderent. Deciziile lor depind adeseori de agenţii guvernamentale supervizate de Wen Jiabao.

Soţia lui Wen, Zhang Beili este supranumită "regina diamantelor" de New York Times. Ea a făcut avere din pietrele preţioase, un sector reglementat strict de stat. Ascensiunea lui Zhang a cunoscut o accelerare după ce soţul ei a atins culmile cele mai înalte ale puterii.

Singurul fiu al prim-ministrului, Wen Yunsong, a cunoscut un succes fulminant revânzând compania de tehnologie a familiei unui magnat din Hong Kong, apoi înfiinţând o companie de investiţii devenită una dintre cele mai importante din China.

Ancheta jurnaliştilor americani mai arată că cea mai mare parte a populaţiei chineze este convinsă că nomenclatura comunistă a regimului beneficiază de o viaţă plină de privilegii, într-un climat de impunitate.


 

 

×
Subiecte în articol: China partidul comunist chinez
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close