Antena 3 CNN Externe Ancheta SUA: Pachetele de la bordul avioanelor conţineau un explozibil foarte puternic

Ancheta SUA: Pachetele de la bordul avioanelor conţineau un explozibil foarte puternic

Ancheta SUA: Pachetele de la bordul avioanelor conţineau un explozibil foarte puternic
Sursa foto: Foto: blogs.chron.com
30 Oct 2010   •   16:25

Pachetele suspecte găsite la bordul unor avioane în Marea Britanie şi Dubai conţineau un explozibil foarte puternic. Potrivit unor surse apropiate anchetei americane, acestea ar fi putut provoca o deflagraţie de proporţii. Coletele erau destinate unor organizaţii evreieşti din Chicago. Se pare că în spatele complotului este ramura al Qaida din Yemen.

Primul colet, ajuns pe un aeroport din Marea Britanie, conţinea o imprimantă cu cartuşul modificat pentru a ascunde explozivul. În al doilea pachet, descoperit pe aeroportul din Dubai, se aflau componente ale unui detonator.

Oficialii americani, dar şi cei britanici spun că în spatele complotului, ar fi vorba despre ramura organizaţiei  al-Qaida din Yemen.

Autorităţile americane au intrat imediat în alertă, iar măsurile de securitate au fost sporite. Două avioane-cargo au fost controlate minuţios pe aeroporturile din Philadelphia şi Newark.

O altă aeronavă a unei companii arabe a fost escortată de avioane militare canadiene şi americane până la New York.

Poliţia a blocat şi o stradă din New York în urma informaţiei că un alt pachet suspect se afla într-un camion. În toate aceste cazuri, alarmele s-au dovedit false.

Statele Unite cooperează cu guvernul din Yemen pentru a distruge ramura locală a reţelei al-Qaida, una din cele mai active în prezent. Preşedintele american a mulţumit şi Arabiei Saudite, care a transmis informaţii asupra complotului. În campania pentru alegerile legislative de marţi, Obama urma să meargă chiar la Chicago, destinaţia pachetelor cu explozibil.

 

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close