Antena 3 CNN Externe Anders Breivik ar putea fi achitat, după ce a ucis 77 de oameni. Procesul se termină vineri

Anders Breivik ar putea fi achitat, după ce a ucis 77 de oameni. Procesul se termină vineri

Anders Breivik ar putea fi achitat, după ce a ucis 77 de oameni. Procesul se termină vineri
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    22 Iun 2012   •   10:28

Anders Behring Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane anul trecut, ar putea să fie achitat vineri, la încheierea procesului, unde avocaţii apărării ar urma să solicite acest lucru şi, în special, ca extremistul de dreapta să fie declarat penal responsabil. 

Geir Lippestad ar urma să ceară tribunalului din Oslo achitarea clientului său, o poziţie pe care a prezentat-o în trecut ca nerealistă, dar inevitabilă în măsura în care extremistul pledează nevinovat, chiar dacă îşi recunoaşte faptele, potrivit AFP.

Pe 22 iulie 2011, Breivik a deschis focul asupra unor tineri laburişti reuniţi în tabăra de vară de pe insula Utoeya, provocând moartea a 69 de persoane, dintre care majoritatea adolescenţi. Înainte de acest atac, el a detonat o bombă în apropierea sediului Guvernului din Oslo, provocând moartea altor opt persoane.

Sănătatea mintală a lui Breivik, declarat psihotic de o primă evaluare psihiatrică oficială, contrazisă ulterior de o contraexpertiză, este problema centrală a procesului.

Chiar dacă i-ar aduce o pedeapsă lungă cu închisoarea, extremistul în vârstă de 33 de ani vrea să fie declarat sănătos mintal pentru ca ideologia sa să nu fie invalidată de o patologie mentală.

Considerând că internarea într-o instituţie psihiatrică ar fi "mai rea ca moartea", ucigaşul a afirmat în faţa judecătorilor luna trecută că nu va face apel dacă va obţine câştig de cauză în această privinţă.

Joi, Parchetul a cerut internarea psihiatrică, apreciind că are suficiente îndoieli cu privire la sănătatea mintală a acuzatului pentru a-l considera iresponsabil penal.

Procurorii şi-au însoţit rechizitoriul cu o cerere subsidiară de 21 de ani de închisoare - pedeapsa maximă ce poate fi prelungită pe termen nedefinit dacă individul este considerat în continuare periculos - în cazul în care Curtea va conchide că Breivik este responsabil.

Judecătorii vor fi cei care vor tranşa această problemă în verdictul lor aşteptat pe 20 iulie sau 24 august.




×
Subiecte în articol: Anders Behring Breivik achitat ucide proces
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close