Antena 3 CNN Externe Anders Breivik, autorul atacului din Norvegia cu 77 de morți cere să fie eliberat condiționat după 10 ani

Anders Breivik, autorul atacului din Norvegia cu 77 de morți cere să fie eliberat condiționat după 10 ani

Ucigașul în masă Anders Behring Breivik a cerut instanței eliberarea condiționată, după mai bine de 10 ani petrecuți în spatele gratiilor.

Anders Breivik, autorul atacului din Norvegia cu 77 de morți cere să fie eliberat condiționat după 10 ani
Sursa foto: Twitter
de Alexandra Ionescu    |    18 Ian 2022   •   11:56

În Iulie 2011, extremistul de dreapta a ucis opt persoane într-un atac cu bombă în apropierea sediului Guvernului norvegian, după care, deghizat în poliţist, s-a deplasat pe insula Utoya, unde avea loc o şcoală de vară a tinerilor laburişti norvegieni, şi a omorât alte 69 de persoane.

Cu capul ras și îmbrăcat într-un costum de culoare închisă, Breivik a făcut cu degetele un semn de supremație albă înainte de a ridica brațul drept în semn de salut nazist pentru a-și semnala ideologia de extremă-dreaptă când a intrat în tribunal.

De asemenea, purta semne, tipărite în limba engleză, printre care unul care spunea „Opriți genocidul împotriva națiunilor noastre albe” și „Războiul civil nazist”.

Adresându-se judecătorului, Breivik s-a descris drept un candidat parlamentar.

Breivik, acum în vârstă de 42 de ani, ispășește pedeapsa maximă a Norvegiei de 21 de ani, care poate fi prelungită pe termen nelimitat dacă este considerat o amenințare continuă pentru societate.

Tribunalul Telemark din Skien, sud-vestul capitalei, unde Breivik își ispășește pedeapsa, va audia cazul săptămâna aceasta, după ce anul trecut procuratura de stat din Oslo a respins cererea lui Breivik de eliberare condiționată, potrivit Reuters.

Procesele se vor desfășura pe o durată de maximum patru zile într-o sală de sport a închisorii transformată într-o sală de judecată improvizată, urmând ca o decizie să fie așteptată aproximativ o săptămână mai târziu.

Dacă cererea sa de eliberare este respinsă, Breivik, care și-a schimbat numele legal în Fjotolf Hansen, poate aplica pentru o nouă audiere de probațiune peste un an, a spus Karlsdottir.

Breivik a pierdut un caz privind drepturile omului în 2017, când o instanță de apel a anulat decizia unei instanțe inferioare conform căreia izolarea sa într-o celulă cu trei camere era inumană.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins un recurs ulterior.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close