Antena 3 CNN Externe Andrei Marga: Numărul secţiilor de votare din străinătate se va suplimenta la cererea comunităţilor

Andrei Marga: Numărul secţiilor de votare din străinătate se va suplimenta la cererea comunităţilor

Andrei Marga: Numărul secţiilor de votare din străinătate se va suplimenta la cererea comunităţilor
Sursa foto: Foto: INTACT Images
14 Iul 2012   •   14:37

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat, sâmbătă, că numărul secţiilor de votare din străinătate se va suplimenta la cererea comunităţilor, termenul până la care se vor putea face solicitări în acest sens expirând săptămâna viitoare, marţi.
   
"Prin HG s-a stabilit ca votul să aibă loc în locaţiile ambasadelor, consulatelor, şi în alte locaţii aparţinând statului român. Decizia mai conţinea însă această disponibilitate ca în cazul în care comunităţile cer, să deschidem şi în alte locuri puncte în care să se poată vota. Nu e nicio reţinere în acest sens, iar noi am cerut acum ambasadelor să facă uz de această disponibilitate de  a organiza şi în alte locuri în care se votează, în funcţie de necesităţi şi în funcţie de capacitatea de gestionare, pentru că aici depindem de efectivul de funcţionari aplasat acolo şi depindem şi de partide, care trebuie să fie reprezentate în comisii", a declarat ministrul de Externe.
   
Marga a menţionat că, în acest moment, procesul de stabilire a efectivelor de locaţii este în desfăşurare, iar marţi se va putea prezenta situaţia la zi.
   
El a precizat că solicitarea de deschidere a unor noi secţii de votare poate fi făcută de consulul general, de ambasador şi de comunităţile de români.
   
Marga a spus că nu se poate stabili cu exactitat numărul românilor care vor vota în străinătate, el arătând că Ministerul de Externe poate doar extrapola numărul celor care au votat la ultimele alegeri prezidenţiale - 90.000 la primul tur şi 140.000 la turul secund.
   
Marga a spus că în Spania sunt, în acest moment, 11 secţii de votare, el arătând că, dacă până marţi se va constata că există mai mulţi alegători care vin la vot, se vor deschide noi secţii de votare.
   
Ministrul de Externe a precizat că situaţia persoanelor înregistrate la unele secţiile de votare din Spania este următoarea: Madrid 1 - 1562 persoane, Madrid 2  - 1466 persoane, Bilbao - 757persoane, Barcelona - 1471 persoane, Zaragoza - 2339 persoane, Castellion  - 1798 persaone.
   
"Părerea mea e că ( în Spania, n.r.) sunt până la un milion, ca populaţie, dar (doar , n.r.) aceştia sunt înregistraţi. Pentru restul de până la un milion - oferim alte locaţii, dacă vor cere. Altfel nu ai cum, dacă nu cer, dacă ei vor cere şi dacă, după analiza consulatului, rezultă că mai trebuie suplimentate locaţiile", a spus ministrul.
   
În ceea ce priveşte situaţia din Afganistan, Marga a precizat că Traian Băsescu a lansat o "petardă" prin criticile sale.
   
"Traian Băsescu ştie la fel de bine că sunt 1400 cel mult de soldaţi. Ştie bine că ei sunt dispersaţi, încât să-l pui pe un soldat să meargă dintr-un punct în altul implică riscuri militare, ca să nu folosesc alt termen. Nu ştiu de ce lansează astfel de petarde, pentru că e o petardă. Afganistanul iese din discuţie cu acest argument", a comentat ministrul de Externe.

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close