Antena 3 CNN Externe Trei șefi de stat din Uniunea Europeană au ajuns la Kiev, după scandalul vizitei anulate a președintelui german Steinmeier

Trei șefi de stat din Uniunea Europeană au ajuns la Kiev, după scandalul vizitei anulate a președintelui german Steinmeier

Președinții Poloniei, Lituaniei și Letoniei au ajuns la Kiev pentru discuții cu omologul ucrainean.

Trei șefi de stat din Uniunea Europeană au ajuns la Kiev, după scandalul vizitei anulate a președintelui german Steinmeier
Sursa foto: Twitter / Kyiv Independent
de Adrian Iclozan    |    13 Apr 2022   •   14:41

Președinția polonă publică imagini ale sosirii la Kiev, cu liderul de la Varșovia, Andrzej Duda, coborând din tren și deplasându-se apoi sub paza militarilor ucraineni.

Într-un alt cadru apar Duda, președintele leton Egils Levits și cel lituanian, Gitanas Nausėda, alături de gazdele de la Kiev.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris călătoria celor trei drept un "gest de sprijin" pentru Ucraina.

Oficialii spun că întâlnirea se va concentra asupra modalităților de a ajuta civilii ucraineni, precum și armata Kievului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Acest demers vine la o zi după ce președintele german Frank-Walter Steinmeier și-a anulat planurile de a se alătura acestui grup de lideri europeni.

Ucraina a precizat clar că Steinmeier nu este binevenit, criticându-l pe președintele federal pentru apropierea sa Rusia în perioada în care a fost ministru de externe al Germaniei.

Pe de altă parte, un consilier al președintelui Zelenski spune că se așteptă la o vizită la Kiev a cancelarului german Olaf Scholz.

Kievul spune că Steinmeier este "arhitectul politicii apropiate de Rusia a guvernului german"

Președintele german Frank-Walter Steinmeier plănuia să viziteze Kievul, miercuri, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat să-l întâlnească.

”Eram pregătit pentru asta. Dar, evident, trebuie să recunosc, nu am fost dorit la Kiev,” a spus Steinmeier, potrivit ziarului german Bild.

Omologul polonez Andrzej Duda a fost cel care i-a sugerat lui Steinmeier să meargă în Ucraina cu el și președinții din statele baltice.

Însă președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a fost de acord cu prezența președintelui german, acceptând, pe de altă parte, să se întâlnească cu ceilalți șefi de stat.

Refuzul liderului de la Kiev este motivat de legăturile strânse ale lui Steinmeier cu Rusia.

În trecut, pe când era ministru german de externe, Steinmeier a avut relații strânse cu omologul rus, Serghei Lavrov.

Președintele Germaniei a fost, de asemenea, un mare susținător al controversatului gazoduct Nord Stream 2 și este considerat arhitectul politicii guvernului federal german față Rusia, anterior declanșării conflictului din Ucraina.

”Știm cu toții despre legăturile strânse ale lui Steinmeier cu Rusia. Momentan nu este binevenit la Kiev. Vom vedea dacă acest lucru se va schimba”,  a declarat un diplomat ucrainean.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close