Antena 3 CNN Externe Angajaţii Iberia au declanşat o grevă de 5 zile. 70.000 de pasageri afectaţi

Angajaţii Iberia au declanşat o grevă de 5 zile. 70.000 de pasageri afectaţi

Angajaţii Iberia au declanşat o grevă de 5 zile. 70.000 de pasageri afectaţi
Sursa foto: Foto: whichairline.com
18 Feb 2013   •   15:51

Angajaţii Iberia, cea mai mare companie de transport aerian din Spania, au declanşat luni o grevă de 5 zile pentru a protesta faţă de cele aproape 4.000 de concedieri şi faţă de reducerile de salarii anunţate de operator, 1.200 de zboruri fiind anulate şi 70.000 de pasageri afectaţi, informează Mediafax.
   
Personalul de zbor şi angajaţii responsabili de serviciile la sol au planificat trei greve de câte 5 zile pentru lunile februarie şi martie, acesta fiind primul dintr-o serie de proteste faţă de concedierile şi tăierile de salarii anunţate de companie.
   
Iberia a anulat 415 dintre cele aproximativ 1.000 de zboruri din această săptămână, iar alte companii mai mici care depind de serviciile angajaţilor Iberia în aeroporturi au anulat alte circa 800 de zboruri, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.
   
În total, se estimează că deficitul de servicii cauzat de grevă pe aeroporturile spaniole va afecta negativ peste 1.000 de zboruri.
   
Iberia a anunţat aproape 4.000 de concedieri după ce a înregistrat pierderi de 262 milioane euro în primele nouă luni ale anului trecut.
   
Iberia a arătat că 60.000 de pasageri vor primi bilete pentru zboruri alternative pe rutele pe care au rezervare pentru această săptămână, iar alţi 10.000 de clienţi vor primi banii înapoi.
   
Greva afectează în principal zborurile pe rute interne, cursele pe distanţe mari fiind operaţionale în proporţie de 90%, a precizat Iberia. Peste jumătate dintre cursele regionale au fost anulate.
   
Analiştii estimează că cele 15 zile de greve planificate pentru februarie şi martie de angajaţii Iberia ar putea cauza pierderi de până la 100 milioane euro, potrivit BBC.
   
Iberia a fuzionat în 2011 cu British Airways, formând grupul International Airlines Group, iar noul management încearcă să scadă costurile pentru a aduce compania spaniolă pe profit. Iberia este afectată de condiţiile economice dificile din Spania, aflată într-o recesiune prelungită, dar şi de competiţia dură din partea operatorilor low-cost.
  


×
Subiecte în articol: zboruri anulate
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close