Antena 3 CNN Externe Angela Merkel a fost realeasă pentru a treia oară cancelar al Germaniei

Angela Merkel a fost realeasă pentru a treia oară cancelar al Germaniei

Angela Merkel a fost realeasă pentru a treia oară cancelar al Germaniei
Sursa foto: Foto: Agerpres
17 Dec 2013   •   13:12

Angela Merkel a fost realeasă pentru a treia oară cancelar al Germaniei de către deputați. Conservatoarea a fost aleasă pentru un nou mandat de patru ani cu o majoritate zdrobitoare, a anunțat marți președintele Bundestagului, Norbert Lammert. Ea va conduce o mare coaliție compusă din uniunile creștine (CDU și aliatul bavarez CSU) și social-democrați.

Considerată drept cea mai puternică femeie de pe planetă, Angela Merkel, în vârstă de 59 de ani, clasată pe primul loc în alegerile legislative de la sfârșitul lunii septembrie, a obținut 462 de voturi din 621 de votanți — Bundestagul numără 631 deputați — în cursul unui vot cu buletin secret, în timp ce noua sa majoritate are 504 locuri. Cancelarul german deține astfel 74% din sufragiile exprimate.

"Accept votul şi vă mulţumesc pentru încrederea acordată", a declarat Angela Merkel imediat după anunţarea rezultatului votului.

Cancelarul urmează să se deplaseze în cursul zilei la președintele german Joachim Gauck, care urmează să o numească oficial în funcție, apoi ea va reveni în Bundestag pentru a depune jurământul.

Noul guvern se axează pe un program comun care prevede, între altele, stabilirea unui salariu minim universal de 8,50 euro pe oră.

×
Subiecte în articol: Angela Merkel
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close