Angela Merkel anunță expulzarea migranților și interzicerea burkăi în Germania

06 Dec 2016   •   16:01
Angela Merkel anunță expulzarea migranților și interzicerea burkăi în Germania

Cancelarul german Angela Merkel a promis marţi, la deschiderea Congresului Uniunii Creştin-Democrate (CDU) - în cursul căruia i se va oficializa candidatura pentru al patrulea mandat de cancelar - că va expulza mai mulţi migranţi care nu au primit azil şi că nu va creşte deloc impozitele în următorii patru ani, unele taxe urmând chiar să fie reduse, relatează agenţiile internaţionale de presă. 

'Excludem total orice creştere de impozite şi o spunem clar', se arată în documentul pe care conducerea CDU l-a definitivat luni seară. 'Dacă cineva, inclusiv un bolnav, reuşeşte să treacă prin dificila călătorie prin Mediterană şi Balcani, dar nu are perspective de a fi primit aici legal ca refugiat, trebuie să fie posibilă repatrierea sa cu avionul câteva ore mai târziu', a declarat apoi vicepreşedintele partidului, Thomas Strobl.

'Nu toţi refugiaţii pot rămâne' în Germania, iar afluxul masiv de anul trecut, când circa un milion de migranţi au intrat în Germania, nu se se va mai repeta, a confirmat marţi Angela Merkel în discursul de deschidere a Congresului. Ea s-a pronunţat în acelaşi context pentru interzicerea burka, vălul islamic integral, 'acolo unde este posibil din punct de vedere legal', apel după care au urmat aplauze frenetice ale delegaţilor participanţi la Congresul ce se desfăşoară marţi şi miercuri la Essen. 

Şefa guvernului de la Berlin a cerut susţinerea CDU şi unitate internă în partid pentru a obţine un nou mandat de cancelar la scrutinul din septembrie 2017, scrutin despre care a avertizat că va fi diferit de toate cele desfăşurate în perioada post-reunificare, mai ales din cauza creşterii popularităţii partidului naţionalist Alternativa pentru Germania (AfD) ca efect al politicii uşilor deschise faţă de migranţi. 

Această politică este contestată şi de Uniunea Creştin-Socială (CSU), ramura bavareză a CDU, astfel că declaraţiile Angelei Merkel vin şi în întâmpinarea rezervelor acestui partid, deşi ea refuză în continuare solicitarea CDU de a plafona la cel mult 200.000 pe an numărul cererilor de azil aprobate. 

La capitolul economic, Angela Merkel a insistat în discursul ei că nu va creşte impozitele în următorii patru ani şi a pledat de asemenea în favoarea unor măsuri care să determine companiile multinaţionale să nu se mai sustragă plăţii taxelor prin diferite montaje financiare la care acestea apelează. 

După ce şi-a terminat discursul, Angela Merkel a fost aplaudată timp de 11 minute. Cei 1.000 de delegaţi urmează să valideze prin vot candidatura ei pentru un nou mandat de cancelar, singura necunoscută fiind procentul voturilor favorabile, care la Congresul din anul 2014 a fost de 96,7%. 

Sursă: Agerpres
x close