Antena 3 CNN Externe Angela Merkel: Este o iluzie să aşteptăm salvarea de la Banca Centrală Europeană

Angela Merkel: Este o iluzie să aşteptăm salvarea de la Banca Centrală Europeană

Angela Merkel: Este o iluzie să aşteptăm salvarea de la Banca Centrală Europeană
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de N.B.    |    10 Ian 2012   •   10:10

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a avertizat, luni, investitorii, că este greşit să se aştepte ca Banca Centrală Europeană să rezove criza datoriilor publice din Europa fără o uniune politică, scrie Bloomberg.

"Speranţa că o singură bancă ne va salva când suntem într-o situaţie dificilă este o iluzie", a spus Angela Merkel, argumentând că nu se poate găsi o soluţie asemănătoare celei din Statele Unite în lipsa unui acord şi a unei uniuni politice.

Comentariile cancelarului german au situat guvernele ţărilor europene în centrul găsirii unei soluţii pentru criza datoriilor. Merkel şi preşedintele Franţei au anunţat că autorităţile statelor din zona Euro ar putea finaliza pactul fiscal până la data de 30 ianuarie, cu o lună înainte de termenul stabilit.

Deşi situaţia în zona Euro este "serioasă", pe termen mediu, prognozele sunt "bune", a declarat Angela Merkel. "Nu am recâştigat încrederea încă (...) Să convingi pieţele este o mare provocare", a zis cancelarul german.

Merkel a respins stimularea economică guvernamentală drept singura modalitate de a obţine creştere economică în ţările care se luptă cu austeritatea. Europa are la dispoziţie un fond structural de aproximativ 350 de miliarde de euro, pus la dispoziţie pentru perioada 2007 - 2013, care ar putea fi folosit pentru asigurarea creşterii.

"Europa are bani pentru a ajuta membrii mai slabi, dar trebuie să ţintim către excelenţă, către cele mai bune practici şi să nu ne mulţumim cu mediocritatea. În cazul acesta, nu avem nicio şansă ca şi continent", a declarat Merkel.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close