Antena 3 Externe Angela Merkel, la un pas de un nou mandat de cancelar

Angela Merkel, la un pas de un nou mandat de cancelar

de G.S.    |    21 Sep 2013   •   09:25
Angela Merkel, la un pas de un nou mandat de cancelar
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
Cu 48 de ore înainte de alegerile legislative germane, Angela Merkel, aflată în deplasare miercuri la Munchen înainte de Oktoberfest, se bazează pe personalitatea sa pentru a mobiliza alegătorii nehotărâţi în timp ce coaliţia sa este ameninţată, relatează AFP, conform Mediafax.
Cancelarul conservator, care traversează Germania în toate direcţiile, se bazează pe numele şi bilanţul său pentru a încerca să mobilizeze alegătorii. Ea asigură peste tot unde se duce: "Veţi avea Merkel doar cu CDU", cerând alegătorilor să voteze pentru Uniunea creştină-democrată, partidul său.
Este un mesaj pe care l-a repetat din nou la sfârşitul zilei în capitala Bavariei, o regiune unde tabăra sa (CSU, partidul bavarez înfrăţit cu CDU) a primit majoritatea voturilor duminica trecută în cursul unui scrutin regional. Sâmbătă, Munchen va inaugura cel de-al 180-lea Festival al Berii care, din cauza alegerilor, capătă anul acesta accente politice. 
"Vă cerem, mergeţi la vot şi acordaţi voturile pentru CSU pentru ca noi să putem spune duminică: Germania are un guvern stabil", a declarat Merkel în faţa a aproximativ 7.000 de persoane care au aplaudat-o cu căldură.
În sistemul german se votează separat pentru un deputat şi un partid.
"Merită să ne luptăm pentru asta până în ultima zi", a subliniat ea, alături de Horst Seehofer, marele câştigător al alegerilor regionale bavareze de săptămâna trecută.
Angela Merkel se teme că alegătorii nu vor fi tentaţi să-l susţină pe aliatul său, Partidul liberal (FDP) aflat într-o poziţie nefavorabilă în sondaje, pentru a salva coaliţia aflată la putere de patru ani.
"Dacă credeţi că e bine să continui să fiu cancelarul vostru, atunci vă cer cel de-al doilea vot", a insistat ea vineri, la fel ca şi în ultimele zile.
"Mă cunoaşteţi, am reuşit împreună să facem ca în 2013 un număr mare de oameni să o ducă mai bine ca în 2009", a mai afirmat ea.
La vârsta de 59 de ani, preşedinta CDU este la un pas de a obţine un al treilea mandat de cancelar.
Personalitatea politică preferată a germanilor, cu mult înaintea principalului său adversar, candidatul Partidului social-democrat (SPD) Peer Steinbruck, ar putea fi constrânsă să negocieze o alianţă cu această formaţiune, la fel ca în timpul primului său mandat (2005-2009).
Reformarea coaliţiei sale cu liberalii FDP este nesigură, conform unor sondaje publicate vineri care acordă 45 la sută de voturi celor două partide reunite, un total insuficient pentru a constitui o majoritate în Bundestag (camera inferioară a Parlamentului).
Alegătorii "sunt mulţumiţi de cancelar, dar nu şi de guvern". "Se simte o semi-schimbare de putere", a apreciat politologul Karl-Rudolf Korte, de la Universitatea Duisburg (vest) pentru postul de televiziune ZDF.
Pentru prima dată în Germania, un ultim sondaj urmează să fie publicat duminică, în ziua votului, de către cotidianul de mare tiraj Bild.
Candidatul SPD Peer Steinbruck a insistat joi seară asupra necesităţii de a se "debarasa de acest guvern", atacând bilanţul său mai ales în ceea ce priveşte domeniul social, salariile scăzute, pensiile mici...
"Acordaţi voturile voastre deputaţilor SPD, pentru ca ei să mă poată apoi alege cancelar", a declarat acesta în faţa mulţimii reunită în una dintre marile pieţe ale Berlinului.
În cursul ultimelor două zile, SPD va continua o campanie de proximitate, cu sute de mii de vizite la domiciliu şi întâlniri în întreaga ţară.
Cancelarul va vorbi sâmbătă la Berlin în faţa susţinătorilor săi, care ar trebui să îi aducă victoria.
Ea îşi va încheia campania la centrul său din Stralsund. În această circumscripţie de pe coasta mării Baltice, ea şi-a început cariera politică după căderea Zidului Berlinului, obţinând primul său mandat de deputat în 1990.
Instanţă morală în Germania, preşedintele federal Joachim Gauck a făcut apel solemn către cei 61,8 milioane de alegători germani să meargă în număr mare la urne duminică. Acest pastor, care a luptat pentru instaurarea democraţiei în fosta RDG comunistă, a lansat un mesaj video: "Avem alegerea".
"Este ceva ce milioane de oameni din lume doresc", a subliniat el în timp ce absenteismul a atins un record, de aproape 30 la sută, la ultimele alegeri legislative de acum patru ani.
 

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close