Antena 3 CNN Externe Angela Merkel obţine o victorie-cheie în landul cu cea mai mare populaţie din Germania

Angela Merkel obţine o victorie-cheie în landul cu cea mai mare populaţie din Germania

Angela Merkel obţine o victorie-cheie în landul cu cea mai mare populaţie din Germania
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
14 Mai 2017   •   20:33

Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU, conservator) a câştigat alegerile organizate în Renania de nord - Westfalia, obţinând o victorie semnificativă în faţa Partidului Social-Democrat (SPD) în landul cel mai populat al Germaniei şi considerat fieful SPD, cu patru luni înaintea alegerilor legislative federale, informează presa internațională și Agerpres.

Sondajele realizate la ieşirea de la urne după încheierea scrutinului de duminică arată că CDU a devansat SPD cu 34,5% din voturi faţă de 30,5%. Este cel mai slab rezultat al social-democraţilor înregistrat până acum în acest land, conform sondajelor difuzate de canalele publice ARD şi ZDF. 

În acelaşi timp, formaţiunea de dreapta naţionalistă Alternativa pentru Germania (AfD) a obţinut 7,5%, ceea ce îi asigură intrarea în cel de-al 13-lea legislativ regional de la înfiinţarea sa, indică exit-pollul ZDF. 

Pentru SPD este cea de-a treia înfrângere la un astfel de scrutin înregistrată începând din martie, ceea ce pune şi mai mult la îndoială şansele social-democraţilor de a o înlocui pe Angela Merkel din funcţia de cancelar la alegerile din septembrie. 

După ce liderul social-democrat Martin Schulz demisionat de la conducerea Parlamentului European pentru a prelua preşedinţia SPD, acest partid a crescut în sondaje la începutul anului, ajungând chiar peste CDU. Însă între timp conservatorii au revenit şi în prezent sunt cotaţi cu circa 36% din intenţiile de vot, cu procente cuprinse între 6% şi 8% peste social-democraţi, astfel că Angela Merkel priveşte cu optimism scrutinul din 24 septembrie, când speră să obţină al patrulea mandat în fruntea executivului de la Berlin. 

Peste 13 milioane de alegători - o cincime din electoratul german - au fost chemaţi duminică la urne în landul din vestul republicii federale.

×
Subiecte în articol: Germania Angela Merkel
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close